Data publicării:

Iranul a executat 4 persoane acuzate că sunt spioni ai Israelului

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Iran a executat vineri patru persoane, inclusiv o femeie, pe care le-a acuzat că sunt "sabotori" cu legături la serviciul de informații Mossad din Israel, a transmis agenția de știri Mizan, afiliată la sistemul judiciar, potrivit Reuters.

Execuțiile au ridicat bilanțul total de persoane executate în această luna la cinci. Iranul a acuzat Israelul, în urmă cu mai mulți ani, de atacuri asupra eforturilor sale nucleare, lucruri pe care guvernul de la Tel-Aviv nu le-a confirmat sau negat.

"Patru membri ai unei echipe de sabotaj asociată regimului sionist... au fost executați în această dimineață în urma procedurilor legale", a declarat agenția de știri, acuzând persoanele de acțiuni "extensive", ghidate de ofițeri Mossad, îndreptate împotriva securității Iranului.

Execuțiile de vineri în provincia West Azerbaijan au urmat execuției Iranului la mijlocul lunii decembrie a unui al cincilea presupus agent Mossad în provincia sud-estică Sistan-Baluchestan.

Agenția de știri semi-oficială Tasnim a identificat cei patru executați vineri ca fiind Vafa Hanareh, Aram Omari și Rahman Parhazo, împreună cu o femeie, numită Nasim Namazi.

Aceștia au fost principalii condamnați într-un caz care implica 10 infractori, a adăugat agenția, dar nu a fost imediat clar dacă și restul vor fi supuși executării.

Agenția oficială IRNA a postat un videoclip de aproape opt minute, care îi arăta pe bărbați mărturisind presupusa lor cooperare cu un ofițer Mossad din Turcia vecină, care folosea două nume, Tony și Arash.

Se spunea că misiunea lor implica răpiri, amenințări și incendierea vehiculelor și locuințelor unor ținte neidentificate și furtul telefoanelor mobile ale acestora.

Serviciile de informații iraniene i-au supravegheat pe aceștia cel puțin patru luni, de la începutul anului 2022 până la arestarea lor în mai, când au fost "transferați dintr-o țară vecină" în Iran, arăta videoclipul.

"Ne pregăteau pentru misiuni mai mari", a spus un tânăr neidentificat într-o cămașă albastră cu dungi în videoclip.

La momentul arestărilor, media iraniană a spus că cei 10, care comunicau video cu ofițeri Mossad, "au incendiat mașini și casele persoanelor afiliate aparatului de securitate și primeau bani pentru a face fotografii pe care le trimiteau agenților Mossad".

Iranul a acuzat Israelul că a efectuat mai multe atacuri asupra facilităților legate de programul său nuclear și că a ucis oameni de știință în ultimii ani. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat acuzațiile.

În august, Iranul a acuzat Israelul că este în spatele "unuiul dintre cele mai mari comploturi de sabotaj" îndreptate împotriva industriei sale de apărare și a producției de rachete.

În iulie, Ministerul de informații a spus că a arestat o rețea de agenți care lucrau pentru Israel înainte să poată să ducă la îndeplinire sabotajul în locuri sensibile.

În ianuarie anul trecut, Israelul a spus că a destructurat un inel de spionaj iranian care recruta femei israeliene prin platforma de socializare Facebook pentru a fotografia situri sensibile.

În aprilie 2021, Tehranul a atribuit un "terorism nuclear" pentru o întrerupere curentul la facilitarea sa de îmbogățire a uraniului la Natanz în deșertul provinciei centrale Isfahan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel