Iran, încă o condamnare la moarte: Fahimeh Karimi, antrenor de volei și mamă a trei copii
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 02 dec 2022, 22:13
WhatsApp
Sursa foto Twitter  Sana6265
Sursa foto Twitter Sana6265
Fahimeh Karimi, mamă a trei copii, a fost arestată în timpul unei demonstrații în Pakdasht. Ea a fost transferată recent de la închisoarea Evin la închisoarea Khorin.

O nouă condamnare la moarte emisă de justiția iraniană pentru participarea la protestele împotriva regimului, care au loc în țară de peste două luni: este vorba de Fahimeh Karimi, antrenor de volei și mamă a trei copii, relatează Rai News.

Arestată în timpul unei demonstrații la Pakdasht, în provincia Teheran, ea este acuzată că este unul dintre liderii demonstrațiilor și că a lovit cu piciorul un paramilitar Basiji, potrivit presei și rețelelor sociale.

Karimi a fost transferată recent de la închisoarea Evin din Teheran, la închisoarea Khorin din Pakdash și mulți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la soarta ei. Astăzi a primit vestea dramatică a condamnării sale la moarte.

Două actrițe iraniene cunoscute au fost arestate de forțele de securitate după ce și-au arătat sprijinul față de mișcarea de protest care se desfășoară în prezent, în timp ce autoritățile își intensifică represiunea împotriva dizidenților. Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi au fost arestate separat pentru că au susținut public protestele la nivel național, potrivit agenției de știri Tasnim. Începând cu luna septembrie, în Iran au avut loc demonstrații pe scară largă, declanșate de moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, aflată în custodia poliției morale a Iranului. Amini, o iraniană kurdă, a murit după ce a fost reținută pentru că nu și-a purtat hijabul în mod corespunzător.

Riahi a fost arestat de forțele de securitate iraniene duminică, a informat agenția de știri Tasnim. Actrița, care este cunoscută pentru rolurile sale din serialele de televiziune „Iosif profetul” și „Noaptea a zecea”, precum și pentru filmele „Cina cea de taină”, a postat un videoclip în care s-a afișat fără batic pe 18 septembrie, la două zile după moartea lui Amini. Într-un incident separat, Ghaziani, care este cunoscută în Iran pentru aparițiile ei în filme precum „As Simple as That” și „Days of Life”, a postat sâmbătă un videoclip pe contul ei de Instagram în care apare fără batic, legându-și părul într-o coadă prinsă la spate, notează CNN.

„Acesta poate fi ultima mea postare. Din acest moment, dacă mi se întâmplă ceva, să știți că voi fi mereu alături de poporul Iranului până la ultima mea suflare”, a spus ea în descrierea clipului.

Ghaziani a fost arestată de forțele de securitate în baza unei hotărâri judecătorești la doar o zi după ce videoclipul a fost postat.... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?