Iranul a început producția de uraniu îmbogățit, în ciuda îngrijorărilor comunității internaționale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay / Pe măsură ce prețurile uraniului ating un maxim de 15 ani, China insistă să-și asigure aprovizionarea globală
Pixabay / Pe măsură ce prețurile uraniului ating un maxim de 15 ani, China insistă să-și asigure aprovizionarea globală
Iranul a reînceput producția de uraniu îmbogățit, îngreunând tratativele de reinstaurare a acordului antinuclear din 2015.   

Iranul a început procesul de producție de uraniu îmbogățit, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unei arme nucleare, a raportat Organizația Națiunilor Unite, citată de BBC

Teheranul a transmis către Agenția Energiei Atomice faptul că a început producția, uraniul urmând a fi folosit pentru un reactor de cercetare. Oficiali britanici, francezi și germani spun că noua producție de uraniu îmbogățit a Iranului poate pune în pericol noile tratative privind reinstituirea acordului nuclear din 2015. Statele Unite ale Americii au numit acest fapt „un nefericit pas înapoi”.

Trump a retras SUA din acord 

Acordul, numit în mod formal Planul de acțiune comun global, impunea restricții Iranului în privința programului nuclear al țării, astfel încât iranienii să nu poată dezvolta arme nucleare. În schimb, Statele Unite și alți semnatari europeni au fost de acord să ridice sancțiunile economice ale țării. 

Acordul a fost periclitat de fostul președinte american Donald Trump, care a retras Statele Unite din rândul semnatarilor acordului în 2018 și a reimpus sancțiunile împotriva țării din Orientul Mijlociu. În urma acestei mișcări, Teheranul a început să încalce mai multe prevederi ale acordului. 

Iranul a sistat alimentarea curentului electric către Irak

Majed Mahdi Hantoosh, ministru al energiei în Irak, și-a depus demisia în urma presiunilor politice care s-au făcut asupra sa. Penele majore de curent au afectat regiuni extinse ale țării, iar ministrul a fost depășit de situație. 

Ministerul electricității a oferit multiple motive pentru care au apărut aceste pene de curent. Printre acestea se numără atacuri teroriste asupra liniilor principale de curent, lipsa combustibilului din centrale, dar și sistarea furnizării de curent pe linia dintre Irak și Iran. Din cauza sancțiunilor Statelor Unite ale Americii, Iranul a făcut presiuni asupra Irakului pentru a-și plăti facturile restante la curent electric

Vezi și: Penele masive de curent în Irak se suprapun valului de căldură. Proteste și programe de lucru reduse

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel