Data actualizării:
Data publicării:

Coduri Penale. Iordache, amendamente: "E drum lung..."

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Politica
WhatsApp
Florin Iordache
Florin Iordache

Florin Iordache, a declarat marţi că amendamentele depuse de parlamentari la Codurile penale trebuie discutate indiferent de cine le depune.

Alegeri prezidentiale 2024

Preşedintele Comisiei speciale privind legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat marţi că amendamentele depuse de parlamentari la Codurile penale trebuie discutate, dar acest lucru nu înseamnă că dacă aceştia au venit cu nişte propuneri care 'sfidează realitatea' ele 'vor fi şi susţinute'. 'Sunt nişte amendamente, nu putem împiedica pe niciun coleg, indiferent de partidul din care face parte, să depună amendamente. Dar de la a depune şi până la a susţine e drum lung', a precizat Iordache după şedinţa în cadrul căreia a început parcurgerea propunerilor de modificare la Codul penal.

Legi corecte

Întrebat dacă o serie de amendamente formulate de Eugen Nicolicea şi Cătălin Rădulescu, care se referă în principal la activitatea pe care o depun procurorii, ar putea fi un mijloc de presiune asupra magistraţilor, Iordache a răspuns negativ.

'Nu. Avem nevoie de o discuţie reală şi asta nu înseamnă că dacă sunt nişte amendamente acelea vor fi şi susţinute şi adoptate. Trebuie să înţelegem că ne dorim nişte legi mai bune, nişte legi corecte care să lase deoparte arbitrariul. Astăzi, chiar din rândul magistraţilor se spune că din lipsa unor norme clare asistăm la soluţii care viciază şi aici discutăm de condamnările oamenilor. Nu ne putem permite să avem nişte norme care lasă loc la interpretări şi prin efortul comun ne dorim nişte legi mai bune', a susţinut Nicolicea.

În context, el a fost întrebat cum comentează declaraţia ambasadorului american Hans Klemm cu privire la îngrijorarea pe care acesta o manifestă cu privire la posibilitatea afectării cooperării dintre organele de anchetă româneşti şi cele americane, în special în zona probatoriului, a modului în care sunt obţinute şi folosite în instanţă probele. 'Să nu fie îngrijorat, atât timp cât noi ţinem cont de o legislaţie europeană, cât şi de observaţiile şi propunerile pe care le face CSM-ul şi dacă CSM-ul, Parchetul General şi Ministerul Justiţiei vin cu nişte amendamente în sensul modificării acestor legi, eu cred că sunt nişte modificări bune', a precizat Iordache.

Zeci de amendamente

La Comisia specială privind Legile Justiţiei au fost depuse zeci de amendamente. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a formulat un amendament potrivit căruia 'cei care divulgă 'date privind desfăşurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetaţi, a induce în opinia publică ideea vinovăţiei lor sau a zdruncina în orice fel prezumţia de nevinovăţie' să fie pedepsiţi cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă'.

O altă propunere a acestuia prevede ca 'reţinerea sau arestarea unei persoane pe motive vădit netemeinice şi esenţial nelegale se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau amendă, precum şi cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică. Cu pedeapsa prevăzută la alin. (3) se sancţionează şi expunerea publică a unei persoane reţinute, arestate sau condamnate în posturi infamate care îi pot leza demnitatea şi aduce atingere imaginii sale publice'.

[citeste si]

Un alt amendament aparţine deputatului social-democrat Cătălin Rădulescu, conform căruia 'pedepsele cu închisoarea de până la trei ani, cu excepţia infracţiunilor comise cu violenţă, să se execute la domiciliu. De asemenea, pedepse cu închisoarea la domiciliu se aplică şi în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste trei ani, doar cu vârsta de cel puţin 60 de ani a celor care suferă de boli grave sau incurabile stabilite prin lege, a mamelor cu copii şi a gravidelor, cu excepţia persoanelor care au săvârşit infracţiuni cu violenţă'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel