Data actualizării:
Data publicării:

Iohannis, întâlniri bilaterale cu Maia Sandu şi omologul din Austria, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M)

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto presidency.ro
foto presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), care se desfăşoară la Palatul Cotroceni, întâlniri bilaterale cu omologii din Republica Moldova, Maia Sandu, şi Austria, Alexander Van der Bellen, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Întâlnirea cu preşedintele Republicii Moldova va avea loc la ora 12,00, iar cea cu preşedintele Austriei la ora 13,00. Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, miercuri, la Palatul Cotroceni, cea de a VIII-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M). În marja reuniunii va avea loc, joi, la Palatul Parlamentului, cea de a V-a ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei. 

Cel de-al 8-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări (I3M) va fi găzduit de Președintele României în data de 6 septembrie 2023, la Palatul Cotroceni, ca eveniment care va încheia mandatul țării noastre la coordonarea I3M pentru perioada iunie 2022 - septembrie 2023. În marja Summitului va avea loc, la 7 septembrie 2023, la Palatul Parlamentului, cea de-a 5-a ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei - eveniment organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui  României, de către Guvernul României.

România este primul dintre statele participante la Inițiativa celor Trei Mări care găzduiește pentru a doua oară un Summit al Inițiativei, după cel găzduit cu succes de Președintele României la București, în perioada 17-18 septembrie 2018. Acesta este un semnal puternic al sprijinului strategic și practic pe care România îl acordă acestei platforme de dialog politic la nivel înalt și reflectă convingerea țării noastre privind importanța politică, potențialul, eficiența și plus-valoarea Inițiativei, care are capacitatea reală de a spori conectivitatea strategică europeană pe axa Nord-Sud.

În contextul geopolitic generat de războiul din Ucraina, Inițiativa celor Trei Mări a câștigat în relevanță, devenind o platformă și mai importantă pentru consolidarea inter-conectivității și rezilienței regionale și europene.

La Summit vor participa: cele 12 state participante (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia), dintre care 9 vor fi reprezentate la nivel de șef de stat, unul la nivel de premier, unul la nivel de vice-premier și unul la nivel de șef al parlamentului; o serie de invitați speciali, dintre care Grecia (care va deveni la Summit al 13-lea stat participant la I3M), R. Moldova și Ucraina (care vor deveni la Summit state participante asociate la I3M) – aceste state vor fi reprezentate de șefii de stat (Ucraina, în format online).

De asemenea, partenerii strategici ai I3M (SUA, Comisia Europeană, Germania) vor fi reprezentați la Summit – de exemplu, din partea SUA va lua parte Reprezentantul Special al Președintelui SUA pentru Climă și asistentul Secretarului de Stat pentru energie. O participare de nivel o vor avea și organizațiile internaționale economice / instituțiile financiare internaționale: la Summit vor veni Președintele BERD, Vicepreședintele BEI, iar din partea OCDE vom primi mesajul Secretarului General, iar Secretarul General Adjunct va participa efectiv la lucrări. Totodată, vor transmite mesaje Directorul General FMI și Directorul General pentru Operații al Băncii Mondiale, premierul Japoniei. Au fost de asemenea invitați reprezentanți ai Turciei, Regatului Unit și Franței.

La Summitul de la București vor fi adoptate decizii importante privind consolidarea și diversificarea instrumentelor financiare ale Inițiativei și privind direcțiile viitoare de acțiune pentru dezvoltarea interconectărilor transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transporturi, energie și digitalizare.

Fondul de Investiții înființat după Summitul găzduit de România în 2018 a investit deja în cinci proiecte din mai multe țări, inclusiv din România  valoarea cumulată a acestora ajungând la 6 miliarde de euro. Proiectele românești: Cargounit – platformă investițională în sectorul de transport/achiziție locomotive etc.; Enery – platformă investițională în sectorul energetic/investiții în parcuri eoliene, hidrocentrale, parcuri fotovoltaice; R. Power Renewables – producție energie fotovoltaică.

Programul Summitului cuprinde următoarele elemente: sesiunea plenară a Summitului și adoptarea Declarației Summitului, conferința de presă a Președinților României, Poloniei și Lituaniei (gazda Summitului din 2024) și Prim-Ministrului Croației, precum și un dineu oferit șefilor de delegații. 

În marja reuniunii, Președintele României va avea o serie de consultări bilaterale cu șefi de delegații participante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel