Data actualizării:
Data publicării:

Iohannis și Ciolacu, umăr la umăr la Ambasada SUA. Kathleen Kavalec a vorbit în limba română: O seară de Oscar! / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Iohannis și Ciolacu, umăr la umăr la Ambasada SUA / video
Iohannis și Ciolacu, umăr la umăr la Ambasada SUA / video

Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au apărut pe aceeași scenă la Ambasada SUA, la recepția de Ziua Independenţei.

La recepție participă și Nicolae Ciucă.

 

Update: Ciolacu, la Ambasada SUA: România datorează, în parte, propria creștere investițiilor americane. Salut accentul pus de doamna ambasador Kavalec pe industria cinematografică: https://www.dcnews.ro/ciolacu-la-ambasada-sua-romania-datoreaza-in-parte-propria-crestere-economica-investitiilor-americane-salut-accentul-pus-de-doamna-ambasador-kavalec-pe-industria-cinematografica_964681.html

 

Update: Kathleen Kavalec, ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, a ținut un discurs în limba română în cadrul recepţiei de Ziua Independenţei, organizată de Ambasada Statelor Unite:

 

„Bună seara, bine ați venit și un foarte fericit 4 Iulie! Este o onoare să sărbătorim Ziua Independenței Americane aici, în București, alături de dumneavoastră. Vă mulțumim că sunteți alături de noi.

În această seară, marcăm cea de-a 248-a aniversare a independenței americane, cel de-al 27-lea an al parteneriatului strategic între SUA și România și prietenia durabilă dintre țările noastre.

Aș dori să adresez un călduros bun venit distinșilor noștri oaspeți, Președintele Iohannis și Prim Ministrul Ciolacu. Suntem onorați să vă avem alături de noi în această seară. Prezența dumneavoastră este o dovadă a parteneriatului puternic dintre Statele Unite și România.

Declarația de Independență semnată acum 248 de ani, pe 4 iulie, a marcat nașterea Statelor Unite ale Americii. Națiunea noastră a fost fondată pe idealurile libertății, egalității și căutării fericirii, precum și pe valorile durabile ale democrației și statului de drept. Acestea ne-au ghidat țara prin secole de dezvoltare, provocări și progres.

Această sărbătoare ne amintește că aceste valori democratice sunt aspirații universale care rezonează cu oameni din întreaga lume, inclusiv cu prietenii noștri din România.

Parteneriatul nostru strategic cu România este construit pe valori democratice comune, relații economice, legături profunde între oameni și cooperare în domeniul securității și apărării.

Ca parteneri și aliați în NATO, angajamentul nostru față de România este de neclintit și esențial pentru protejarea valorilor noastre comune și a modului nostru de viață.

Felicitări României pentru aniversarea a 20 de ani în NATO în acest an. După cum a spus recent Președintele Biden, România a depășit toate așteptările ca aliat puternic. Așteptăm cu nerăbdare să sărbătorim cu dumneavoastră săptămâna viitoare cea de-a 75-a aniversare a NATO, o alianță care a devenit mai mare, mai puternică și mai unită ca niciodată.

Pe măsură ce sărbătorim în această seară, onorăm tenacitatea și speranța ambelor noastre națiuni. Gândul nostru se îndreaptă, de asemenea, către prietenii noștri din Ucraina, care continuă să sufere din cauza războiului ilegal, neprovocat și oribil declanșat de Rusia.

Domnule Președinte, vom fi mereu recunoscători poporului și guvernului român pentru sprijinul neclintit acordat poporului ucrainean în momentul lor de cumpănă. Ați oferit un sprijin umanitar, politic, economic și militar semnificativ vecinilor dumneavoastră. Și știu că România este pregătită să ajute la reconstrucția Ucrainei atunci când va veni acel moment de importanță majoră.

Angajamentul nostru comun față de democrație este în centrul atenției în acest an, deoarece peste 60 de țări — care cuprind aproape jumătate din populația lumii — organizează alegeri, inclusiv în țările noastre.

Alegerile sunt o sărbătoare a democrației, ocazia de a ne reînnoi angajamentul față de alegeri libere și corecte, de a ne apăra discursul politic de dezinformare și instigare la ură și de a alege lideri care ne unesc pentru a construi un viitor mai bun. Pe măsură ce votăm, contribuim la forța durabilă a democrației în întreaga lume.

Ca aliați și parteneri, Statele Unite și România cooperează în multe domenii, inclusiv economie și cultură. Pentru recepția din acest an de Ziua Independenței, am ales să sărbătorim cooperarea noastră în lumea filmului, un mijloc de a ne împărtăși poveștile, visele și valorile.

Industria noastră cinematografică prezintă diversitatea și dinamismul care definesc experiența americană. De la eroismele western-urilor clasice până la viziunile futuriste ale science fiction-ului, filmele noastre au inspirat publicul din întreaga lume și au oferit o privire asupra modului de viață american.

Și cinematografia românească a adus contribuții semnificative în lumea filmului. Filmul românesc este renumit pentru creativitatea și modul său inovator de a povesti. Regizorii români au câștigat recunoaștere globală pentru producțiile lor puternice și provocatoare.

Înainte de Revoluția din 1989, pentru mulți români, filmele americane erau o fereastră rară și prețioasă către lumea exterioară. Ele erau o sursă de inspirație, oferind speranță și o conexiune la experiența umană mai largă, dincolo de granițele României.

Filme precum „Războiul Stelelor” al lui George Lucas și „Nașul” al lui Francis Ford Coppola au oferit mai mult decât distracție; au aprins imaginația și au trezit sentimentul posibilului. Irina Nistor, pe care am avut recent onoarea să o întâlnesc, a dat literalmente voce ideilor și opiniilor absente din discursul public românesc.

Așadar, este firesc ca producătorii americani să fie doritori de a colabora cu industria de film românească, numeroase filme americane fiind produse în România, cum ar fi „Cold Mountain”, care a primit Oscarul și care a făcut cunoscută în lume frumusețea naturală a României.

Mai recent, am fost martori la lansarea mai multor serii populare filmate în România, inclusiv „Hatfield & McCoys,” succesul mondial „Wednesday” și „The Grey House.”

Cineaștii de top vin în România pentru peisaje, povești și experții în producție de film. Nu voi uita niciodată ziua în care m-am întâlnit întâmplător cu Francis Ford Coppola, care turna filmul „Tinerețe fără tinerețe” pe Șoseaua Kiseleff din București!

Abilitățile și talentele românești au fost evidențiate recent la premiile Emmy de la Hollywood pentru munca depusă la serialul de succes „Wednesday”. Cei care ați văzut serialul, veți recunoaște unele dintre obiectele de recuzită în decorul nostru din această seară, inclusiv un camion roșu și canoe din celebra cursă din film!

Dar cinema-ul nu este doar divertisment, este și un motor important de creștere economică. Producțiile de film aduc investiții majore, creează locuri de muncă și fac cunoscute locurile în care sunt filmate, atrăgând turiști dornici să vadă unde s-a întâmplat magia.

De exemplu, fanii din întreaga lume vin în număr mare la Palatul Cantacuzino din Bușteni pentru a vedea locația faimoasei „Academia Nevermore” din „Wednesday.”

Prin urmare, salutăm decizia recentă a guvernului român de a reînființa un program de stimulente pentru realizarea de filme, care sperăm să atragă mai multe producții de film americane în România.

La o scară mai largă, sunt încântată să observ că investițiile și comerțul dintre SUA și România continuă să crească. În 2023, comerțul cu bunuri și servicii între Statele Unite și România a atins un record de 7,1 miliarde de dolari, iar tendința continuă să fie pozitivă în toate sectoarele economice.

De asemenea, schimburile educaționale continuă să se aprofundeze și să se extindă datorită sprijinului bilateral pentru Comisia Fulbright Româno-Americană și al altor organizații care promovează astfel de conexiuni.

Așadar, în această seară, sărbătorim prietenia durabilă dintre Statele Unite și România și consolidarea și aprofundarea parteneriatului nostru.

Sper să vă bucurați de memorabilia de film, de coloanele sonore interpretate de formația românească „Life on Mars” și de bucătăria americană.

Aceasta este o noapte în care să ne lăsăm cuprinși de spiritul sărbătorii și de magia filmelor. În această seară, toată lumea este un star!

Un patru iulie fericit tuturor – și să ne bucurăm împreună de o seară minunată pe care să o facem demnă de premiul Oscar!”

 

 

 

Iată imagini de la recepția oferită de Ambasada SUA cu ocazia celei de-a 248-a aniversări a Zilei Independenței:

 

Youtube video image

 

 

 

Politici și istorie

 

 

Statele Unite au stabilit relații diplomatice cu România în 1880, în urma obținerii independenței României față de Imperiul Otoman. Cele două țări au întrerupt legăturile diplomatice după ce România a declarat război împotriva Statelor Unite în 1941, însă acestea au fost restabilite în 1947. Relațiile au continuat să se mențină tensionate în vremea Războiului Rece, cât timp România se afla sub conducere comunistă. După 1989, revoluția a pus capăt conducerii comuniste, totuși, politicile României au devenit în mod neechivoc pro-vestice. În deceniile următoare, Statele Unite și România și-au consolidat relațiile, amplificând colaborarea pe obiectivele comune, inclusiv în ce privește dezvoltarea economică și politică, reforma apărării și amenințările netradiționale precum criminalitatea transnațională și neproliferarea.

În 2011, Statele Unite și România au adoptat „Declarația comună privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii și România.” Cele două țări au identificat domeniile esențiale pentru o cooperare îmbunătățită, concentrându-se asupra relației politic-militare, cooperarea în aplicarea legii, oportunitățile comerciale și de investiții și securitatea energetică. În plus, Statele Unite și România și-au luat un angajament reciproc de a susține drepturile omului, statul de drept, pacea și libertatea pentru toată lumea. Cele două țări sunt conectate prin numeroase legături între oameni în afaceri, în artă, burse, precum și o mulțime de alte schimburi. Promovarea de către România a unei cooperări mai ample între vecinii săi din zona Mării Negre, în domeniul apărării, al ordinii și siguranței publice, al energiei, dezvoltării economice și al mediului completează obiectivul Statelor Unite de a spori stabilitatea în această regiune sensibilă și importantă.

România s-a alăturat Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2004 și s-a consacrat drept un aliat statornic, atât al Statelor Unite, cât și al NATO. Țara continuă să își dezvolte capacitățile pentru operațiunile NATO și pentru cele multinaționale și și-a demonstrat în repetate rânduri dorința de a furniza forțe și bunuri pentru a susține interesele naționale comune, inclusiv prin contribuții semnificative cu trupe, echipamente și alte forme de sprijin, oferite în Afganistan, Irak, Libia și Kosovo.

România a fost de acord să găzduiască elementele Abordării Adaptive Etapizate a Statelor Unite de apărare antirachetă europeană, care va fi funcțională până la finalul anului 2015. Cele două țări au semnat un acord de apărare antirachetă în 2011, permițând amplasarea personalului din Statele Unite, a echipamentelor și a interceptoarelor antirachetă în România. În octombrie 2014, Marina Statelor Unite a întemeiat oficial Unitatea de Sprijin a Forțelor Navale – Deveselu, prima bază nouă a Forțelor Navale din 1987 până în prezent. În septembrie 2015, România a inaugurat Unitatea de Integrare a Forțelor NATO. Țara va găzdui sediile Diviziei Multinaționale din partea Sud-Estică a Alianței la București și dedică resurse semnificative Forței Comune de Reacție Foarte Rapidă.

Sprijinul Statelor Unite în România

Asistența oferită de Statele Unite sprijină România în finalizarea modernizării militare, îmbunătățindu-i interoperabilitatea cu forțele Statelor Unite și cu NATO și sporindu-i capacitățile de amplasare expediționară, pentru a susține operațiunile colective de apărare și de coaliție ale NATO cu Statele Unite.

Relațiile economice bilaterale

 

După revoluția din 1989, economia României a început o tranziție de la controlul de stat la capitalism. Țara a depus eforturi pentru a crea un cadru legal, consecvent cu economia de piață și promovarea investițiilor. România a devenit membru al Uniunii Europene (UE) în 2007. În 1992, Statele Unite și România au semnat un tratat bilateral de investiții (BIT), care a intrat în vigoare în 1994. În 2003, înainte de intrare României în UE, Statele Unite și România au amendat BIT, care rămâne în vigoare. România atrage investitorii din Statele Unite, interesați să acceseze piața europeană, principalele elemente de atracție reprezentând costurile relativ scăzute și populația educată, cu competențe în domeniul tehnic. În România, principalele firme din Statele Unite operează în sectorul energiei, al producției, al tehnologiei informatice și al telecomunicațiilor, al serviciilor și al produselor de consum. Printre principalele exporturi efectuate către Statele Unite se află mașini, piese auto, articole din oțel și metalice, precum și îngrășăminte.

Apartenența României la organizațiile internaționale

România și Statele Unite aparțin amândouă mai multor organizații internaționale, printre care Națiunile Unite, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, Consiliul Parteneriatului Nord-Atlantic, Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Organizația Mondială a Comerțului, printre altele, informează Ambasada SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel