Iohannis, nou referendum la prezidențiale. Chirieac: Sunt presiuni foarte mari...
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Un nou scenariu se conturează înainte de alegerile prezidențiale 2019. Președintele Klaus Iohannis ar putea lansa un nou referendum chiar în ziua votului pentru Cotroceni. Analistul politic Bogdan Chirieac crede că sunt șanse mari să se întâmple acest lucru, afirmând și că sunt presiuni majore în Parlament în acest sens. 

Jurnaliștii de la inpolitics lansează scenariul, bazându-se pe declarațiile președintelui, care afirma că acum trebuie văzut cum să fie pus în practică rezultatul de la referendumul pe justiție. 

Referendum în turul întâi

Analistul politic Bogdan Chirieac, întrebat într-o intervenție telefonică la ”Subiectiv”, dacă crede că președintele Klaus Iohannis se gândește la un nou referendum, simultan cu alegerile prezidențiale, a răspuns: ”Exact despre asta este vorba. Dânsul dorește strict cele două întrebări votate să fie puse în Constituție și referendumul va fi organizat odată cu alegerile prezidențiale din toamnă, probabil în turul întâi, pentru că dl președintele Iohannis trebuie să aibă totuși o minimă garanție că va intra în turul doi, ceea ce e o șansă bună, acum cu dispariția liderului PSD de pe eșichierul politic”. 

Presiuni în Parlament

După ce Răzvan Dumitrescu a remarcat că e necesar de votul a două treimi în Parlament pentru modificarea Constituției, analistul politic Bogdan Chirieac a afirmat, întrebat dacă există această posibilitate în momentul de față în Parlamentul României: ”Sunt presiuni foarte mari ca modificările votate la referendum să fie trecute în Constituție prin votul a două treimi din Parlament, sunt presiuni asupra PSD, asupra ALDE, este foarte posibil ca lucrul acesta să se întâmple. Pentru dl președinte Iohannis, care a tras un loz intens câștigător la aceste alegeri, și cu referendumul, este imperios necesar ca referendumul să se desfășoare odată cu prezidențialele. Dânsul speră că va avea același succes dacă arată publicului că a votat o dată, a modificat în Parlament și acum le-a dus la îndeplinire. Totuși, e total inutil dacă avem în vedere că, în 30 de ani, România nu a dat niciodată OUG pentru amnistie și grațiere.”

Analistul politic Bogdan Chirieac a afirmat că referendumul va fi în același timp cu alegerile prezidențiale pentru a asigura un motor de creștere pentru Klaus Iohannis, iar succesul ar putea fi asigurat prin social media, ca și până acum. 

”Eu nu întâmplător văd PNL-ul cu ardoare să intre la guvernare. Cu un PNL la guvernare, marja de eroare a președintelui ar crește asimptotic.” a conchis Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel