Iohannis, în fața a 10.000 de etnici germani, la Sibiu: Vă urez bun venit în acest tărâm binecuvântat al Europei!
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Administrația Prezidențială
Foto: Administrația Prezidențială
Președintele Klaus Iohannis a participat la Întâlnirea Internațională a Sașilor de la Sibiu.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat sâmbătă, în cadrul întâlnirii internaționale a peste 10.000 de etnici germani, că angajamentele stabilite în Declarația de la Sibiu, adoptată la Summitul UE din 2019, sunt încă relevante, mai ales în contextul „condițiilor speciale, complexe și grave ale actualei perioade” și anume „necesitatea unei Europe puternice și sigure”.

Declarația de la Sibiu a Consiliului European, un crez și un angajament

„Acum cinci ani, în acest loc ne-am asumat prin Declarația de la Sibiu a Consiliului European un crez și un angajament care rămân la fel de actuale în condițiile speciale, complexe și grave ale actualei perioade: prin contribuția tuturor, prin energiile diversităților culturale care ne-au îmbogățit, prin solidaritate și dialog vom dezvolta o Europă a libertății și a democrației, o Europă puternică și sigură, o Europă prosperă și competitivă”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Președintele a descris România drept un „tărâm binecuvântat al Europei”.

„La 800 de ani de la actul prin care strămoșilor noștri li se reconfirmau drepturile și, în primul rând, libertatea de a-și clădi o societate a dreptății și a respectului legilor, ne însuflețim prin chemarea imnului Europei: 'Alle Menschen werden Bruder'. Îi felicit pe organizatori, doresc tuturor o reuniune de succes și vă urez bun venit în acest tărâm binecuvântat al Europei, unde ne regăsim împreună, deopotrivă în versul eminescian 'Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie', cât și în 'Siebenburgen, süße Heimat, Unser teures Vaterland!'”, a subliniat Klaus Iohannis.

Minoritatea germană, aport la dezvoltarea României moderne

El a evidențiat contribuția minorității germane la dezvoltarea României moderne.

„România modernă, fondată pe viziunea elitelor care au însuflețit toate generațiile ultimilor două sute de ani, a fructificat eforturile și opera marilor ei personalități, printre care un loc important îl au cele provenind din rândul minorității germane. Prestigiul de care se bucură astăzi țara noastră este și opera tuturor celor care, păstrând memoria și tradițiile înaintașilor, le înțeleg ca pe o responsabilitate de a duce mai departe aspirațiile lor de libertate și de prosperitate”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.

Se împlinesc opt secole de la consfințirea drepturilor sașilor în regiune

Președintele a amintit că anul acesta este deosebit pentru minoritatea germană, deoarece marchează opt secole „de la consfințirea drepturilor strămoșilor stabiliți în această regiune, coloniști în căutarea libertății, dar în același timp apărători ai civilizației europene și ai valorilor creștine în fața atacurilor venite dinspre Răsărit”.

„Diploma regelui Andrei al II-lea sau Bula de Aur, cum i se mai spune, a stabilit un complex și funcțional regim de administrare a comunității săsești, în aspectele vieții politice, judiciare, religioase, economice și militare, generând astfel dezvoltarea așezărilor, înflorirea meșteșugurilor, a comerțului, a educației și a artelor. Atunci când sașii reuniți la Mediaș, în 1919, au aderat la Marea Unire, au adus națiunii române o multiseculară experiență civică, o bogată tradiție industrială și o strălucitoare moștenire culturală cu care astăzi, noi toți, ne mândrim”, a precizat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă sâmbătă, la Sibiu, la Întâlnirea Internațională a Sașilor, eveniment la care sunt prezenți și demnitari germani, ministrul Culturii, Raluca Turcan, precum și ambasadori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel