Iohannis, despre proiectul Cadrului Financiar Multianual: Nu ne satisface deloc
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Klaus Iohannis FOTO AGERPRES
Klaus Iohannis FOTO AGERPRES
Klaus Iohannis a spus că proiectul Cadrului Financiar Multianual, prezentat de președinția finlandeză a Consiliului UE, nu "satisface deloc" interesele României în materie de politică agricolă comună și de fondurile pentru coeziune.

„Dar nu sunt deloc de acord cu această propunere finlandeză, nu ne convine din nici un punct de vedere și se pare că nu suntem singurii. Propunerea nu ne satisface absolut deloc, lipsesc chestiuni esențiale, de exemplu flexibilitatea între fonduri, banii alocați pentru coeziune sunt prea puțini, pentru politică agricolă comună împărțirea banilor și condiționalități, de asemenea, nu ne satisfac", a declarat Klaus Iohannis.

El a reamintit că politica agricolă și coeziunea sunt extrem de importante pentru România.

"În acest sens nu voi agrea sub nicio formă această propunere finlandeză și cu siguranță vom ajunge la ceea ce se și propune în concluzii, să delegăm președintelui consiliului muncă de elaborare a unui nou draft pentru MFF", a adăugat șeful statului.

El a prezentat și temele care vor fi abordate în timpul reuniunii Consiliului European.

"Avem pe agendă tema schimbări climatice și Green Deal. De asemenea avem bugetul mulți anual, care urmează să fie discutat și, sperăm noi, aprobat în anul care vine. Ambele teme sunt foarte complicate. În ce privește schimbările climatice se propune spre discuție un obiectiv foarte ambițios, neutralitatea climatică până în 2050. Asta însemnând practic să reducem emisiile foarte, foarte mult. Pentru economiile noastre din partea estică a Uniunii este un obiectiv foarte complicat, care poate fi obținut, dar numai cu o cheltuiala foarte mare. Noi dorim că o parte din această cheltuiala să fie suportată evident și din bugetul european, din fonduri europene, însă discuția nu va fi simplă deloc și cred că vom mai avea multe consilii pe aceste două teme", a menționat Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel