Iohannis, despre Guvernul PSD-PNL: Trebuie să îndeplinească aşteptările cetăţenilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Iohannis, despre Guvernul PSD-PNL: Trebuie să îndeplinească aşteptările cetăţenilor / Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Iohannis, despre Guvernul PSD-PNL: Trebuie să îndeplinească aşteptările cetăţenilor / Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Guvernul trebuie să îndeplinească aşteptările cetăţenilor care doresc soluţii concrete pentru efectele produse de pandemia de COVID-19 şi de criza energetică, pentru implementarea deplină a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi pentru asigurarea bunăstării şi securităţii, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis a menționat că, la finalul anului 2021, clasa politică din România a dovedit 'maturitate democratică' şi a fost constituită o coaliţie 'solidă'.

'La finalul anului trecut, clasa politică din România a dovedit maturitate democratică. Printr-un proces care nu a fost deloc uşor, dar care este firesc în orice democraţie a fost constituită o coaliţie solidă în Parlamentul României. Ca rezultat a fost instalat un Guvern care trebuie să asigure stabilitatea ţării şi să conducă societatea românească spre o nouă etapă de modernizare.', a spus Iohannis.

'Acest Guvern trebuie să îndeplinească aşteptările cetăţenilor'

'Acest Guvern trebuie să îndeplinească aşteptările cetăţenilor care doresc soluţii concrete pentru a gestiona efectele produse de pandemie, de criza energetică, pentru implementarea deplină a PNRR, care reprezintă un obiectiv de prioritate zero, precum şi pentru asigurarea bunăstării şi securităţii ţării noastre şi cetăţenilor săi în sens larg', a afirmat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti. 

'Este deosebit de importantă finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen'

'România contribuie deja şi rămâne angajată să contribuie în continuare la un Spaţiu Schengen sigur şi eficient. Este deosebit de importantă, din acest punct de vedere, finalizarea aderării României la acest spaţiu. Finalizarea monitorizării României prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe baza progreselor în sfera independenţei şi a eficienţei sistemului judiciar românesc este o altă prioritate majoră. Autorităţile române sunt pe deplin angajate în acest sens', a specificat Klaus Iohannis.

'Creşterea prezenţei militare americane în România rămâne un obiectiv important'

'Problematica de securitate va fi prioritară în această perioadă. Astfel, în faţa provocărilor recente de securitate, este evident că avem nevoie de o acţiune mai puternică pe palierul descurajare şi apărare, acţiune care trebuie articulată în spiritul unităţii şi cooperării transatlantice şi al angajamentelor din cadrul NATO. Rămâne un obiectiv important şi creşterea prezenţei militare americane în România', mai declarat Iohannis.

'România rămâne angajată, alături de parteneri, pe continentul african, prin participarea la misiuni ONU şi UE'

'Constatăm că numărul, complexitatea şi interdependenţa conflictelor cresc - din vecinătatea României până în Mediterana şi dincolo de ea, pe continentul african. De aceea, România rămâne angajată, alături de partenerii săi principali, pe întregul continent african, prin participarea la misiuni ONU şi UE, în ţări precum Mali, Sudanul de Sud, Republica Democratică Congo, Niger sau Somalia. Vom participa, de asemenea, cu ofiţeri de stat major la misiunea UE din Mozambic, recent lansată. Am luat decizia de a participa şi la misiunea Takuba şi sprijinim activ Coaliţia Internaţională pentru Sahel', a spus Iohannis, în cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni.

În ceea ce priveşte regiunea indo-pacifică, el a arătat că România se va concentra în acest an şi pe dezvoltarea relaţiilor cu ţări din această zonă cu care împărtăşeşte aceeaşi viziune.

'Vom continua demersurile politice pentru obiectivul, aflat în stadiu avansat, de a ridica nivelul relaţiei bilaterale cu Japonia la nivel de Parteneriat Strategic, dar şi pentru a dezvolta Parteneriatul Strategic cu Republica Coreea, Parteneriatul extins cu India şi relaţiile cu Australia şi Noua Zeelandă. Va fi continuată politica dezvoltării relaţiilor cu statele arabe, inclusiv cu cele din Golf şi Magreb, cu accent pe dimensiunea economică. Va fi dezvoltată pe mai departe relaţia cu caracter strategic cu Statul Israel, cu accent pe dimensiunea de cooperare economică, securitară şi sectorială', a afirmat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, un alt obiectiv important de politică externă pentru România este deschiderea negocierilor de aderare a ţării la OCDE. 'În acelaşi timp, cooperarea şi multilateralismul reînnoit rămân repere în eforturile noastre de combatere a ameninţărilor hibride, de frânare a încălzirii globale, recuperare economică verde, digitalizare incluzivă şi securitate cibernetică. În ceea ce priveşte securitatea climatică, de exemplu, vom continua extinderea şi consolidarea reţelei României de ambasade verzi, de diplomaţie climatică, create în 2021', a mai spus Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel