Iohannis, declarații de la Bruxelles. Câți bani primește România din bugetul UE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, unde se negociază bugetul, pentru următorii ani, al Uniunii Europene, a făcut declarații de presă. 

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, vineri dimineaţa, o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce lucrările reuniunii extraordinare a Consiliului European pe tema bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027 au fost întrerupte.

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale președintelui, făcute vineri la Bruxelles:

- Propunerile au fost destul de împărțite. Majoritatea dintre noi ne dorim un buget cel puțin mai mare. Discuțiile au durat până la 6 dimineața. Rezultatul este cel puțin dezamăgitor. Nu s-au făcut progrese.

- Pozițiile nu s-au apropiat. Intrăm iar în ședință să vedem dacă reușim să finalizăm aceste negocieri.

- Încercăm să obținem un progres în discuțiile cu președintele PE. Ursula von der Leyen, cât şi preşedinte Charles Michel au fost deschişi propunerilor noastre. După ultima discuţie pe care am avut-o acum câteva săptămâni cu preşedintele Consiliului au apărut modificări care vin în întâmpinarea solicitărilor noastre. 

- Au apărut modificări în propunerea din buget, dar este o parte din negociere. Până când nu avem unanimitate, nu avem buget.

- Tehnic, ceea ce avem în față, propunerea, se numește negoboz-ul. Nu se pot face multe modificări. Dacă nu ne înțelegem, trebuie venit cu altă propunere, care, iarăși, va necesita zile până se elaborează, renegociază, iar procesul este de lungă durată. Va fi nevoie de încă un summit

- Dacă lucrurile merg cum au mers azi noapte, va fi nevoie de mai multe întâlniri

- Ne păstrăm energie și optimism, pentru că toți vrem să ajungem la un buget acceptabil, dar șansele nu sunt mai bune astăzi decât au fost ieri.

Summitul extraordinar al Consiliului European a început joi după-amiaza şi a fost întrerupt după patru ore de discuţii. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European, că doreşte ca România să primească bani suficienţi pentru coeziune şi agricultură în viitorul buget multianual al UE şi un buget per total mai mare decât cel din perioada anterioară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel