Iohannis a promulgat legea. Autoritățile își pot cumpăra mașini mai SCUMPE din bani publici. Iată valoarea
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Nishant Aneja)
Sursă foto: Pexels (Nishant Aneja)
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea art. 5 alin. (8)-(9-2) din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice.

Legea modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice în privinţa valorii maxime pentru preţul de achiziţie a autoturismelor din dotarea autorităţilor administraţiei publice şi a instituţiilor publice "pentru a corespunde realităţilor economice actuale şi necesităţilor respectivelor entităţi publice".

Potrivit actului normativ, "se interzice autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, să achiziţioneze autoturisme, astfel cum sunt definite la art. 3 pct. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm cubi şi al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro inclusiv TVA calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie", scrie Agerpres. 

Autoritatea Electorală Permanentă este exceptată

În Ordonanţa 80/2001 este stabilit un plafon de 18.000 euro, faţă de 23.000 cât prevede legea.

Legea mai prevede şi introducerea Autorităţii Electorale Permanente, ca autoritate cu competenţă generală în materie electorală, în rândul autorităţilor şi instituţiilor care sunt exceptate de la plafonarea valorilor prevăzute de OG nr. 80/2001.

"Prin excepţie, autorităţile şi instituţiile din domeniul electoral, al apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm cubi şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro inclusiv TVA, calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, numai în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea ordonatorului principal de credite", mai prevede textul.

Ce regim au misiunile diplomatice

Actul normativ mai stipulează că, "prin excepţie, misiunile diplomatice ale României din străinătate pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm cubi şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro, inclusiv TVA, calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, numai în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, pe bază de memorandum aprobat de Guvern".

O altă excepţie se referă la societăţile, societăţile naţionale şi companiile naţionale cu capital integral sau majoritar de stat care activează în domeniul energiei electrice, al gazelor naturale şi al petrolului, care vor putea achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm cubi şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro, inclusiv TVA, dar nu mai mare de 30.000 euro, inclusiv TVA, calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, cu aprobarea ordonatorului principal de credite sau a ministerului de resort, după caz, numai în cazuri teme

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel