Data actualizării:
Data publicării:

Ioana Mihăilă: Din păcate, măsurăm performanța din sănătate PRIMITIV. Să legăm finanțarea de performanță

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Pexels
Pexels

Ioana Mihăilă consideră că metodele de evaluare a performanței din sistemul sanitar sunt primitive, iar schimbarea și reforma își au loc, mai ales în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență. 

În cadrul dezbaterii ”HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a vorbit despre modul de măsurare al performanței în sistemul sanitar. 

„Acum, din păcate, o măsurăm cumva primitiv. Raportăm diagnostice, raportăm niște costuri aproximative, neactualizate, raportăm număr de pacienți și centralizăm și raportăm, într-adevăr, pe cazuri de boală și pe anumite patologii. Cred că putem să gândim mult mai proactiv această activitate, să nu ne oprim la a solicita furnizorilor medicali niște date  numerice care să nu aibă impact ulterior în deciziile pe care le luăm și cred că trebuie să legăm finanțarea de performanță, pentru că e clar că e singurul mecanism care va duce la creșterea performanței în viitor

Mecanisme pilot finanțate prin PNRR

Noi avem prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență pilotarea unor mecanisme de plată pe performanță. Este practic obiectivul 1, al reformei 1, al componentei Sănătate pe care le-am stabilit. Pilotarea, iar apoi dacă funcționează bine, extinderea la nivel național a acestor mecanisme de plată pe bază de performanță, așa cum avem prevăzute de exemplu niște stimulente financiare pentru spitale și pentru furnizorii de servicii de sănătate, care obțin certificări naționale sau internaționale asupra calității actului medical. Și evident, cred că secretul este să legăm finanțarea de o certificare a calității sau de o certificare a performanței și aceste 2 obiective le avem stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt de acord cu toate provocările pe care le avem în față și cu toate oportunitățile legate de noile tehnologii, ca să completez ce a zis doamna consilier prezidențial, mă bucur că a adus toate aceste lucruri în discuție. 

Ce simt eu este că există cumva o distanță foarte mare între unde a rămas administrația din punct de vedere al inovării și digitalizării și unde se află toată această inteligență și creativitate pe care o găsim acum în domeniul privat în sectorul organizațiilor non-guvernamentale și cred că ce încercăm să facem e să conectăm aceste 2 resurse, așa încât și statul și administrația să devină dezirabile pentru creativitate și pentru inovare, atât pentru a face o strategie și un design al acestor servicii, cât și pentru a investi și a le utiliza efectiv”, a declarat Ioana Mihăilă, în cadrul dezbaterii. 

Vezi intervenția completă și dezbaterea în video de mai jos: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel