Data actualizării:
Data publicării:

Ioana Constantin: Este limpede că Rep. Moldova ar trebuie să se RUPĂ de Transnistria

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Ioana Constantin (Facebook)
Ioana Constantin (Facebook)
”Ruperea” de Transnistria separatistă este ”singura variantă prin care Republica Moldova poate fi parte și la UE și la NATO”, susține Ioana Constantin.

Ioana Constantin a afirmat, la DC News, că în contextul actual, cel mai bine pentru Republica Moldova este să se desprindă de zona separatistă a Transnistriei, ca parte din procesul de aderare la Uniunea Europeană, pe care liderul PMP, Eugen Tomac, îl vrea accelerat, potrivit unei scrisori deschide adresate șefului Politicilor Externe, Josep Borrell.  

”Pentru Republica Moldova este limpede că ar trebui să se 'rupă' de Transnistria aceea separatistă, nu a fost parte, și să continuăm acest proiect de unificare. Este singura variantă prin care Republica Moldova poate fi parte și la UE și la NATO. Dar în contextul acesta foarte, așa, mișcător, într-adevăr, accelerarea integrării în Uniunea Europeană poate fi o soluție și în UE ne regăsim într-un proiect de unificare”, a declarat Ioana Constantin.

O treime dintre cetățenii R. Moldova sunt deja cetățeni europeni

Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a declarat, marți, la B1TV, că există diferențe, mai ales în acest moment, între Republica Moldova și Ucraina, care deja și-a trimis cererea de aderare la UE. ”Categoric, da. În primul rând, pe teritoriul Republicii Moldova nu există un conflict militar acum, avem trupe doar în zona de conflict transnistreană. Doi: nu se compară 44 de milioane de cetățeni, cu 4 milioane cât are Republica Moldova. Trei: o treime, deci un milion de cetățeni ai Moldovei, la ora actuală, sunt deja cetățeni ai Uniunii Europene pentru că dețin cetățenia română. În concluzie, datele sunt complet diferite, dar cred că este un prilej foarte bun pentru a scoate Republica Moldova din zona gri, tocmai de aceea m-am adresat, direct, prin această scrisoare publică pe care am transmis-o și la comisie. Urmează săptămâna viitoare să mă adresez, direct, din nou, cu această solicitare vicepreședintelui Borrell, pentru că cred cu tărie că este un moment prielnic pentru a accelera acest proces de integrare europeană a celui de-al doilea stat românesc”, a explicat Eugen Tomac, la B1TV. (Citește mai mult AICI)

Youtube video image

Vezi și: Decizia curajoasă a Maiei Sandu. Ce se întâmplă în Rep. Moldova, în timpul războiului Rusia-Ucraina. Ioana Constantin arată CONTROVERSA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel