Data publicării:

Ioan Rus, la DW: Corupția nu are culoare politică

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
rus
rus

Fostul ministru de interne, Ioan Rus, într-un interviu acordat publicației Deutsche Welle, a susținut că bătălia împotriva corupţiei nu se duce pentru că vrea stânga sau dreapta, se duce pentru că vrea legea. Social-democratul a arătat că exemple de corupție în rândul politicienilor se regăsesc în toate formațiunile politice, deoarece niciun partid nu este o mănăstire de maici, dar că blamabilă este doar solidaritatea în imoralitate.

Întrebat ce garanții poate oferi USL pentru continuarea luptei împotriva corupției și pentru a înlătura suspiciunea privind intenţiile USL de a împiedica această luptă, fostul ministru de Interne, Ioan Rus a răspuns: "Corupţia nu are culoare politică. Vinovăţia exclusivă a stângii este un atac politic. Este o percepţie pe care am întâlnit-o şi ţine de propaganda dreptei europene, potrivit căreia stânga europeană nu ar fi capabilă. Noi, România, suntem - să spunem - poligon de încercări. Bătălia este între dreapta şi stânga europeană, cu aplicaţie, să spunem... lucrări de laborator între stânga şi dreapta românească. Şi stânga este la fel de interesată de eradicarea corupţiei. Bătălia se duce cu legea în mână, iar aici cadrul legislativ care operează în România permite acest lucru, în cea mai mare măsură. De aici încolo este nevoie doar ca fiecare sistem juridic, poliţienesc etc. să îşi promoveze oameni interesaţi să opereze exclusiv cu legea în mână, în relaţia cu ceea ce se întâmplă în societatea românească. Bătălia împotriva corupţiei nu se duce pentru că vrea stânga sau dreapta, se duce pentru că vrea legea, pe care cu toţii o promovăm, sistemul legislativ pe care îl promovăm. România are în acest moment un sistem legislativ. Dat fiind faptul că deopotrivă şi stânga şi dreapta îşi doresc să promoveze acelaşi sistem consacrat de valori din Uniunea Europeană, cred că nu vorbim despre incapacitatea de a continua bătălia. Nu este adevărat. Sunt interpretări şi extrapolări ale unor situaţii individuale", a explicat Ioan Rus.

De asemenea, întrebat dacă USL are o problemă de imagine, având în vedere că fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, sau că planează numeroase suspiciuni asupra unor politicieni, precum senatorul Cătălin Voicu sau actualul prim-ministru Victor Ponta, social democratul a afirmat că, dacă s-ar face o evaluare, în partidele de dreapta s-ar putea identifica un număr mai mare de astfel de exemple, însă acestea nu dau nota generală a unui partid.

"Cred că răspunderea în faţa legii este individuală. Un partid politic nu este o mănăstire de maici. Nu ai cum să ai numai suflete neprihănite acolo. Într-un partid sunt fel de fel de oameni, care gândesc într-un anume fel vis-a-vis de politică şi s-au adunat benevol într-un partid. Dar acest lucru nu înseamnă că partidul în sine este incapabil. Incorect sau necinstit poate fi unul sau mai mulţi indivizi din interiorul unui partid care numără sute de mii de oameni corecţi şi cinstiţi. Ei dau nota generală. Legea nu trebuie să facă diferenţa între cei liberi sau mai puţin liberi de partid. Răspunderea este individuală, nu colectivă, dacă nu asistăm la o decizie colectivă. Şi, din câte ştiu eu, nu este o decizie colectivă", a precizat fostul ministru de Interne.

"Blamabilă este doar solidaritatea în imoralitate, dar aici cred că PSD s-a lecuit. Sunt faze pe care toate partidele încep să le depăşească pe măsura ce comisiile de integritate blochează intrarea indivizilor compromişi pe liste" a adăugat Rus.

Acesta a arătat, în continuare, că USL trebuie să acționeze pentru a elimina toate sursele de imagine negativă, să comunice continuu şi să țină cont de aprecierile opiniei publice, întrucât "spre vârful ierarhiei scapă şi oameni care au calităţi, sunt voluntari, colegi buni, dar nu au valoare"

"Dar la nivelul imaginii publice, lucrurile sunt mai complicate puţin. În general, nu doar în România, în partidele politice, criteriile de promovare sunt mult mai slab structurate decât într-o companie privată sau de stat. În general, într-o firmă criteriile sunt solide. Partidele politice, din nefericire, nu dispun de un sistem de promovare bazat strict pe criterii de competenţă profesională. Şi atunci scapă spre vârful ierarhiei şi oameni care au calităţi, sunt voluntari, colegi buni, dar nu au valoare. De aici imaginea publică mai puţin fericită la toate partidele, nu doar în România. Şi la noi la USL există această problemă. Deocamdată liderii noştri spun că şi-o asumă, vom vedea ce costuri avem de plătit, cu ocazia alegerilor. Sper să nu fie foarte mari", a conchis Ioan Rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel