Data actualizării:
Data publicării:

Ținutul Secuiesc, proiect depus în Monitorul Oficial. Rareș Bogdan: Este un atentat...

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Rareș Bogdan reacționează dur față de o  iniţiativă legislativă cetăţenească privind  declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, publicată în Monitorul Oficial.   

”Inițiativa celor 10 cetățeni maghiari din Gheorghieni este una extrem, extrem de gravă, din punctul meu de vedere. Este un atentat foarte clar la unitatea României și la Constituția României. 

De ce se întâmplă asta? Pentru că se apropie 2018 și pe unii îi deranjează faptul că România este un stat național, unitar, puternic, care iată că aniversează 100 de ani de la Marea Unire. Sigur, noi suntem ocupați cu orice, este un circ incredibil în țară, taberele s-au antaconizat, strada reacționează pe bună dreptată, partidele sunt într-un război deschis în Parlament, președintele s-a urcat în fruntea celor care nu vor restaurație, vorba lui Mihail Neamțu, iar acest lucru nu poate să ne liniștească în persoectiva anului 2018, cu toate că ar trebui să fim mai uniți ca oricând”, a spus Rareș Bogdan, joi seară, în emisiunea pe care o moderează la Realitatea TV, ”Jocuri de putere”.

Jurnalistul a mai menționat, totodată, că Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a precizat că nu este implicată în strângerea de semnături pentru Ținutul Secuiesc. ”Așteptăm și poziția Bisericii Reformate, legată de această informație”, a adăugat Rareș Bogdan. 

Inițiativa privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost publicată în Monitorul Oficial, existând un termen de 6 luni în care proiectul poate fi depus în Parlament. Inițiativa prevede înființarea Ținutului Secuiesc ca și "comunitate autonomă cu personalitate juridică". Conform proiectului, Ținutul Secuiesc ar urma să aibă autonomie administrativă și politică în raport cu statul român, iar limba maghiară ar urma să fie limbă oficială. Ținutul Secuiesc ar urma să fie condus de un președinte ales prin vot.

Teritoriul regiunii autonome ar urma să fie format din actualele judeţe Covasna şi Harghita, precum şi scaunul istoric Mureş.

La depunere, iniţiativa trebuie să fie însoţită de minimum 100.000 de semnături, care, potrivit Constituţiei, trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Proiectul este însoţit de un aviz negativ al Consiliului Legislativ, care arată că se încalcă prevederi constituţionale, pentru că "vizează, practic, crearea unei entităţi statele distincte, paralelă cu statul naţional unitar român". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel