Data publicării:
Inundațiile au făcut prăpăd în Galați. Sunt 5000 de case afectate, unele complet distruse. ”La cantitatea asta de apă, nu ai ce să faci, doar să supraviețuiești”
”Nu mi-am imaginat că-n câteva ore poate să plouă 120 - 130 de litri de apă pe metru pătrat” spune președintele CJ Galați.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a declarat, despre inundațiile din țară: ”Efectele înregistrate a fost cele mai critice în șapte localități din șase județe - Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț și Vaslui. Acolo s-a intervenit deja pentru salvarea din situație critică, iminentă, a 95 de persoane - am avut 87 de salvați în Galați și opt în județul Vaslui, precum și pentru evacuarea apei din mai multe gospodării. Din păcate, așa cum ați spus și dumneavoastră și confirm, au fost găsite și patru persoane decedate în locuințele lor sau în curtea caselor la Pechea, Costache Negri și Corod.
Se intervine la această oră cu efective suplimentate și din alte județe, plus tehnica din dotare de la bărci, până la elicoptere și evident, vă vom ține la curent cu evoluția situației din teren” a asigurat ministrul.
”Vom disloca tot ce avem în zonă”
”Deja s-a intervenit pentru salvarea din situație critică a 95 de persoane și operațiunile sunt în curs. Datele sunt în dinamică și pe măsură ce le primim le vom prezenta. Situația critică a fost în șapte localități din șase județe. Tehnica este utilizată la maximum, adică vom disloca tot ce avem în zonă, de la bărci până la elicoptere. Deja sunt în acțiune toate aceste mijloace. Sigur că există un decalaj între momentul în care ajung imaginile dumneavoastră și ce se întâmplă în teren, dar de aceea vom reveni permanent cu informații” a precizat ministrul, la Antena 3. ”Sunt în legătură cu secretarul de stat Arafat, am discutat și cu domnul prim-ministru, cu ministrul Mediului, toată lumea e mobilizată și să intervină permanent” a precizat Cătălin Predoiu.
”Există un centru de comandă deja la București, instalat de la primele ore ale dimineții, există un centru de comandă la fața locului, există și acest comitet. Sunt planuri prestabilite care au fost puse imediat în aplicare și toate forțele sunt mobilizate, toate forțele!” asigură ministrul de Interne.
5000 de case afectate. Unele sunt distruse complet
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a spus, la Digi24, că ”Situația este dezastruoasă, sunt peste 5000 de case afectate, peste 20 de localități afectate de inundații, drumuri rupte, poduri rupte, drumuri pe care nu se poate circula, din păcate, situația este una foarte gravă. Unele case sunt distruse 100% și nu mai poate fi recuperat din acele case”.
”Nu mi-am imaginat că-n câteva ore poate să plouă 120 - 130 de litri de apă pe metru pătrat. La cantitatea asta de apă nu ai ce să faci, doar să supraviețuiești, să te mobilizezi” a mai spus Costel Fotea.
Președintele CJ Galați a mai afirmat că ”la un moment dat, pe la 3 dimineața, nici cu tractoare mari, cu utilaje mari, nu se mai putea circula. Apa era la înălțimea unui gard, nu vedeai unde e șanțul, unde e podul, tractoarele nu mai puteau să facă față. Atât de mare a fost dezastrul și impactul acestei cantități atât de mare de apă într-un timp atât de scurt”.
”Unii oameni au fost scoți din casă în pijama, nu au plecat nici măcar cu buletinul. Atunci, cu ce să înceapă omul respectiv, la 70 de ani, să-și reconstruiască o casă fiind doar cu pijamalele de pe el” a precizat președintele CJ, spunând că adevăratul bilanț va fi făcut peste două zile, când se vor retrage apele.
Informații de la nivel guvernamental:
Având în vedere situația gravă produsă de ploile și inundațiile consecutive care au apărut în nordul județului Galați și în județul Vaslui, la nivelul Ministerului Sănătății s-a organizat o celulă de criză condusă de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila împreună cu secretarii de stat Adriana Pistol și Alexandru Rogobete, pentru asigurarea asistenței medicale pentru populația din zonele afectate.
Suntem în legatură permanentă cu autoritățile locale și cu Direcțiile de Sănătate Publică a județelor Galați și Vaslui pentru asigurarea de vaccin antitetanic și vaccin hepatitc A, pentru copiii din localitățile afectate.
La Spitalul Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Galați sunt disponibile paturi în secția de ATI și dacă vor exista alte solicitări se va asigura transportul pacienților și la alte unități sanitare.
O ambulanță aflată în misiune a fost surprinsă de ape, iar echipajul este în siguranță. Până în momentul de față, ca urmare a inundațiilor, au fost înregistrate 4 decese în județul Galați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News