Introducerea monedei digitale. Isărescu: Banii fizici oricum au cam dispărut. Sunt multe Bau Bau-ri, dar trebuie avută atenție să nu se atingă viața privată a oamenilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Mugur Isărescu a vorbit despre dispariția banilor fizici.

Într-o conferință de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a vorbit despre dispariția banilor fizici:

„Am auzit că dispar banii fizici. Au cam dispărut, dacă plătiți cu cardul. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society (n.r. societate fără numerar). Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: Nu mai e! Au lăsat-o mai moale. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar.

Ăstea sunt Bau Bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că dacă se introduce un digital euro, el va merge în paralel cu bancnota, argumentând acest fapt că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote.

În plus, introducerea monedei digitale se face cu mare atenție, să nu cumva să atingă viața privată a oamenilor, să nu fie acolo un computer care să știe ce ai cheltuit, cum ai cheltuit, când ai cheltuit“, a spus guvernatorul BNR

CITEȘTE ȘI     -      Isărescu, despre ratele dublate: Nimeni nu a luat, în România, credit cu pistolul la tâmplă

Sfârșitul banilor cash?! Un ministru din Germania promovează „euro digital“, un proiect care nu ar mai proteja confidențialitatea oamenilor

Ministrul german de Finanțe Christian Lindner (FDP) s-a pronunțat în favoarea introducerii „numerarului digital”, adăugând în același timp că o astfel de mișcare ar putea „ușura viața de zi cu zi și ar fi un motor de creștere pentru economie”.

Cu toate acestea, rămân îngrijorările că o astfel de mișcare ar fi doar o piatră de temelie spre eliminarea numerarului, o afirmație pe care Lindner o neagă în prezent, declarând că atât numerarul, cât și euro digital pot funcționa în paralel.

Într-un scurt mesaj pe Twitter, Lindner a adăugat că euro digital nu va fi un „auto-declanșator”, avertizând că „numerarul digital” va fi acceptat pe scară largă ca „supliment sau înlocuitor echivalent pentru bancnote și monede” dacă e protejată confidențialitatea.

„Datele personale și ale tranzacțiilor din tranzacțiile de zi cu zi nu trebuie stocate”, a subliniat Lindner.

Cu toate acestea, politicianul FDP a spus că „numerarul digital” nu va duce la eliminarea numerarului.

„Dimpotrivă, lucrăm pentru a ne asigura că euro digital planificat are aceleași proprietăți în ceea ce privește confidențialitatea ca euro tipărit și bătut”, a adăugat el (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel