Intri încălţat în casă? Nu mai face asta! Iată ce spun cercetătorii
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Evită să intri încălţat dacă nu vrei să-ţi transformi casa într-un focar de infecţie Foto: Pixabay
Evită să intri încălţat dacă nu vrei să-ţi transformi casa într-un focar de infecţie Foto: Pixabay
Ai fost învăţat de mic să te descalţi la intrarea în casă sau măcar să-ţi freci tălpile bine pe covoraşul de la intrare înainte să păşeşti înăuntru.  Însă, de multe ori, în vâltoarea şi viteaza zilelor noastre, uităm să facem asta şi intrăm repede ba să ne luăm cheile, ba pentru că "ieşim imediat" ori, pur şi simplu, din neatenţie. În cazul unora, din obişnuinţă. Încetează să mai faci asta! O spun cercetătorii care au făcut o descoperire şoc: habar nu ai ce duci pe talpă!

Pentru mulți, ceea ce s-ar putea ascunde pe tălpile pantofilor este ultima problemă la care se gândesc atunci când ajung acasă, precizează Science Alert. De regulă, oamenii activi cu joburi la care trebuie să se deplaseze sau care studiază ori au tot felul de lucruri de rezolvat "în oraş" își petrec cea mai mare parte din timp dincolo de pragul casei, în exterior. Chiar dacă se folosesc de maşina personală atunci când se duc dintr-un loc în altul, încălţămintea tot va lua contact cu suprafeţe despre care nu ai vrea să ştii cum arată la o privire atentă într-un laborator. Umblăm peste tot, în locuri publice, în birouri, în instituţii, în şcoli, în lift, în autobuz, pe străzi intens circulate şi prin magazine aglomerate. Tot ce luăm pe talpă din afară aducem în interior pentru că uităm sau "ne e lene" să ne mai descălţăm pentru că, zicem noi, "oricum ieşim iar, ce rost are".

Plumb, E-Coli şi alţi germeni infecţioşi - asta ducem cu noi pe tălpi

Unele dintre micro-organismele existente pe pantofi și podele sunt patogeni rezistenți la medicamente, printre care și germeni infecțioși greu de tratat. Poate că prespectiva pe care o avem asupra mizeriei de pe tălpi va fi alta dacă aducem în discuție și toxinele cauzatoare de cancer din asfalt sau produsele chimice pentru parcuri şi gazon. Un articol din Wall Street Journal susține că purtarea încălțărilor în interior nu este un lucru atât de rău. Cu toate acestea, autorul a adus în discuție că bacteria E-Coli poate fi răspândită astfel. Acesta spune că expunerea masivă la materiile fecale din exterior poate duce la îmbolnăvire. Iată un motiv suficient pentru a te descălța înainte de a intra în casă!

Mai bine prevenim decât să tratăm

Este clar că prevenția este întotdeauna o opţiune mai bună ca tratamentul, iar evitarea încălțărilor în interior este una dintre cele mai simple forme de a evita îmbolnăvirile. Dacă este absolut necesar pentru confortul personal să ai ceva în picioare, atunci poţi purta încălțări de interior cu care, desigur, nu vei ieşi afară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel