Urmărește emisiunea live
Întreruperi de curent au afectat zone mari din estul Ucrainei. Zelensky acuză Moscova
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Părţi importante din estul Ucrainei au fost afectate duminică seara de întreruperi de curent, au anunţat responsabili ucraineni. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă, relatează Agerpres.

"O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk, una parţială în regiunile Zaporijia, Dnipropetrovsk şi Sumî", a scris Zelenski într-un comunicat difuzat pe reţelele de socializare, dând vina pe "teroriştii ruşi".

"Nicio instalaţie militară" afectată, a adăugat el. "Obiectivul este de a priva oamenii de lumină şi încălzire", a afirmat preşedintele ucrainean.

Autorităţile din regiunile Sumî, Dnipropetrovsk şi Poltava au anunţat apoi că alimentarea cu curent electric a fost complet restabilită.

Căderea rapidă a oraşului Izium din provincia Harkiv a fost cea mai mare înfrângere militară a Rusiei de când trupele sale au fost forţate să îşi întrerupă atacul împotriva ucrainene Kiev, în luna martie. În timp ce forţele ruseşti au abandonat sâmbătă oraş după oraş în Ucraina, Vladimir Putin inaugura cea mai mare roată din Europa într-un parc din Moscova, pe fondul focurilor de artificii care au luminat cerul peste Piaţa Roşie pentru a sărbători întemeierea oraşului în 1147.

Într-un mesaj vocal de 11 minute postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram, liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Putin ale cărui trupe au fost în avangarda campaniei din Ucraina, a negat pierderea oraşului Izium, un punct esenţial de aprovizionare, dar a recunoscut că operaţiunea militară nu decurge conform planificării. "Dacă astăzi sau mâine nu se fac schimbări în desfăşurarea operaţiunii militare speciale, voi fi obligat să merg la conducerea ţării pentru a explica situaţia de pe teren", a spus Kadîrov. Tăcerea aproape totală a autorităţilor de la Moscova cu privire la înfrângere - sau lipsa oricărei explicaţii pentru ceea ce s-a petrecut în nord-estul Ucrainei - a provocat o furie semnificativă în rândul unor comentatori pro-război şi a naţionaliştilor ruşi de pe reţelele de socializare. Pe măsură ce înfrângerile s-au produs, Ministerul rus al Apărării a postat vineri îregistrări video cu ceea ce a descris ca trupe trimise în regiunea Harkiv. Duminică, ministerul a transmis că forţele ruse au lovit poziţii ucrainene din regiune cu aviaţia, rachete şi artilerie.

Moscova tace

Nici preşedintele Putin, care este comandantul suprem al forţelor armate al Rusiei, nici ministrul apărării, Serghei Şoigu, nu au comentat public înfrângerea până duminică la prânz.

"Ne mândrim cu Moscova şi iubim acest oraş, cu vechimea sa maiestuoasă şi ritmul său modern şi dinamic de viaţă, cu farmecul parcurilor, aleilor şi străzilor sale confortabile şi abundenţa de evenimente de afaceri şi culturale", le-a spus Putin moscoviţilor, potrivit unei transcrieri de la Kremlin a mesajului său de felicitare.

Vladimir Putin, care şi-a descris şocul după ce i s-a spus, ca spion KGB în Germania de Est, că "Moscova tace" în timp ce Zidul Berlinului s-a prăbuşit, a spus că toţi cei căzuţi în cursul operaţiunii din Ucraina şi-au dat viaţa pentru Rusia. Ministerul Apărării nu a răspuns unei solicitări de comentarii. "Acum nu este momentul să taci şi să nu spui nimic... asta afectează grav cauza", a afirmat pe Twitter un blogger pro-război cunoscut ca Rybar.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel