Întrebarea care va deveni istorie: Are cineva un încărcător de... ?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Toate telefoanele ar putea avea acelaşi tip de încărcător / Foto: Pxhere
Toate telefoanele ar putea avea acelaşi tip de încărcător / Foto: Pxhere
Pe viitor, vom folosi cu toţii acelaşi tip de încărcător, indiferent de tipul telefonului. Dacă asta nu e o veste bună, atunci care?

Parlamentul European a votat astăzi ca toate telefoanele mobile, tabletele, camerele sau alte echipamente electronice să folosească UN SINGUR tip de încărcător USB-C. Asta ne va scuti de bătăile de cap și va elimina aproximativ 10 000 de tone de deșeuri electronice pe an.

Ce urmează?

După ce comisia IMCO din Parlamentul European a adoptat această măsură, ca modificare la directiva privind echipamentele radio, urmează să aprobăm și în plen textul, ca mai apoi să fie negociat cu Consiliul și să ajungă la o formă finală a legislației. 

Un pas în direcţia reducerii deşeurilor electronice

Totodată, la baza inițiativei mai stă și subiectul deșeurilor electronice. „Pentru a reduce deșeurile electronice și pentru a ușura viața consumatorilor, europarlamentarii doresc măsuri obligatorii pentru încărcătoare în așa fel încât să se potrivească cu toate telefoanele mobile și alte dispozitive portabile”, scrie în nota de fundamentare a proiectului adoptat de PE. Potrivit estimărilor Parlamentului European, încărcătoarele vechi produc anual circa 51.000 de tone de deșeuri electronice.

La documentul propus Comisiei Europene, statele membre au adăugat şi două anexe, una prin care cer ca aparatele să dispună obligatoriu de o pictogramă care să arate dacă sunt vândute cu sau fără încărcător, iar cealaltă face referire la precizarea pe produs a anumitor date tehnice. Cel mai mare impact al noilor reguli probabil îl va resimți Apple, care continuă să livreze telefoane cu un încărcător Lightning, diferit de portul USB-C din ce în ce mai universal. Începând cu 2018, aproximativ 29% dintre încărcătoarele de telefon vândute în UE foloseau USB-C, 21% foloseau Lightning și aproximativ jumătate foloseau standardul Micro USB mai vechi, potrivit unei evaluări UE citate de Reuters. Este probabil ca aceste proporții să se fi schimbat considerabil, deoarece USB-C a înlocuit Micro USB pe toate telefoanele Android, cu excepția celor mai puțin costisitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel