Data actualizării:
Data publicării:

Întrebare cheie: dacă Tatiana Niculescu-Bran are dreptate?

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Jurnalistul Val Vâlcu lansează o întrebare cheie după ce Tatiana Niculescu Bran, purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis, a împărtășit primele impresii de la Cotroceni.

Iată editorialul scris de jurnalistul Val Vâlcu:


Purtătorul de cuvânt al noului președinte a declanșat multe critici după prima sa postare pe Facebook. Tatianei Bran i s-a reproșat că nu asta este grija unui consilier prezidențial, că nu mobila este importantă, că se ocupă de fleacuri etc.

Personal, nu mi s-a părut un capăt de țară. A fost o încercare de personalizare a relației cu mass media, dar și cu publicul, o strategie pentru a atrage atenția asupra profilului de Facebook... Formula aleasă are riscuri și beneficii. A inclus și o poziționare politică, un recurs la electoratul din 16 noiembrie și votul său anti-sistem. Chiar dacă fraza cu baronizarea, din final,  a trecut aproape neobservată.

Nu este exclus ca dna Bran să aibă dreptate. Poate mobilierul a devenit vetust, poate că infrastructura Palatului a început să crape. Întrebarea pe care ar trebui să și-o pună, însă, cineva interesat de trebile țării, este alta. Dacă nu își permite, România, două palate, cu Parlamentul-trei, de ce le ține? Ori reușim să menținem standardul unor astfel de instituții, ceea ce costă, ori renunțăm la una dintre ele.

Președinții de până acum au umflat schema consilierilor până au ajuns, în mandatul Băsescu, să alcătuiască propriul guvern. Alegerile prezidențiale costă, dacă ne referim doar la cheltuielile directe, cât unele parlamentare. Fără a pune la socoteală resursele  investite de partide. Paza, protocolul, cheltuielile de deplasare adaugă la cheltuieli.

În afară de Franța și, în mai mică măsură, Polonia, președințiile din Europa au un aparat mai redus decât guvernul și necesită investiții mai mici.

Discuția nu e despre schimbarea covoarelor și a perdelelor de la Cotroceni, ci despre schimbarea Constituției și a întregului estabilishment. Vor românii un președinte, de ce să nu fie acesta șeful Executivului, ca în SUA? Două centre de putere erau necesare, poate, în anii de după Ceaușescu, dar acum, aflați în UE, avem alte pârghii pentru a evita excesele. Plus un ”guvern” la Bruxelles. Când obținea cvorum pentru desființarea unei Camere a Parlamentului, Traian Băsescu  argumenta tocmai cu Parlamentul European.

Poate noua arhitectură constituțională, pe care o girează Kaus Iohannis, va pune în discuție și aceste aspecte. Mult, mult mai importante decât arhitectura Palatului. A oricăruia dintre cele trei.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel