Intră UDMR etapizat la guvernare? Ce maghiari primesc funcții în Executiv
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Prim-ministrul Victor Ponta a anunat vineri seara la Antena 3 că Gyorgy Frunda va fi consilierul său pe probleme juridice, internaționale și de minorități. Kiraly Andras Gyorgy a fost numit și el de către premier secretar de stat în noul minister al Educației Naționale. Totodată, după demiterea lui Vergil Voineagu, Beatrix Gered a devenit șefă a Institutului Național de Statistică.

"Am discutat cu el şi a acceptat. Va fi consilierul meu pe probleme juridice, internaţionale şi de minorităţi", a dezvăluit șeful Executivului, despre Gyorgy Frunda.

Liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România a pierdut mandatul de senator în Târgu Mureș în urma redistribuirii. Aceasta a dus la câștigarea unui mandat de deputat în colegiul din Mureș de către un candidat al PP-DD, clasat pe locul patru într-un colegiu, potrivit rezultatelor oficiale. Frunda a ținut un fotoliu de parlamentar ocupat încă din 1990. După desfășurarea redistribuirilor, vicele politic al UDMR, Laszlo Borbely, opina că Frunda a pierdut mandatul din cauza legii "strâmbe", artătând că se va găsi o formulă ca maghiarul să aibă în continuare "un cuvânt de spus".

Pas cu pas spre guvernare?

Deși maghiarilor le-a fost refuzată colaborarea guvernamentală cu USL, în urma protestelor susținute ale PNL și PC, maghiarii își găsescu în continuare locuri în Executiv.

Kiraly Andras Gyorgy a fost numit de către premierul Victor Ponta secretar de stat în noul minister al Educației Naționale, după ce, ulterior, a fost eliberat din aceeași funcție, din cadrul . . . Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Prim-ministrul a explicat că nu transmite un mesaj de colaborare cu maghiarii prin aceste numiri, ci unul de păstrare și de garantare a drepturilor minorităților.

De asemenea, după demiterea lui Vergil Voineagu de către premierul Victor Ponta, președinția Institutului Național de Statistică a fost preluată de Beatrix Gered, vicele statisticienilor. La începutul lui iulie 2012, ea a fost eliberată din funcția de vicepreședinte al statisticienilor de șeful executivului, pentru ca după numai câteva zile, prim-ministrul să-i redea postul candidatei susținute de UDMR.

Imediat după anunțarea rezultatelor exit-pollurilor legislativelor Victor Ponta anunța că urmează ca USL să colaboreze guvernamental cu UDMR-ul condus de Kelemen Hunor. Ulterior, cele două formațiuni au dezvăluit semnarea unui acord colateral înaintea alegerilor parlamentare. Voci din vârful PNL dar și PC au respins vehement o colaborare cu Uniunea Maghiarilor, fapt ce l-a determinat pe Victor Ponta să capituleze în fața colegilor de uniune și să-i lase pe maghiari în afara arcului guvernamental.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel