Într-o ţară din Asia, energia electrică se scumpeşte cu 75%
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 09 aug 2022, 19:48
WhatsApp
Fotografie de la Rodolfo Clix, Pexels
Fotografie de la Rodolfo Clix, Pexels
Energia electrică se scumpeşte masiv într-o ţară din Asia. 

Sri Lanka a anunţat o creştere masivă a preţurilor la energie electrică, pe fondul lipsei acute de combustibil, alimente şi medicamente. Începând de miercuri, consumatorii se vor confrunta cu preţuri la energie electrică mai mari cu 75%. Guvernul sri-lankez a declarat că decizia a fost luată după ce preţul combustibililor fosili de import a crescut de două ori şi jumătate, relatează BBC, conform Rador. 

O treime din britanici ar putea ajunge în iarnă la pragul sărăciei din cauza facturilor

Aproape o treime din gospodăriile din Regatul Unit se vor confrunta cu sărăcia în această iarnă, după ce vor fi plătite facturile la energie, care urmează să crească din nou în ianuarie, susțin experții. Aproximativ 10,5 milioane de gospodării se vor afla în sărăcia energetică în primele trei luni ale anului viitor, potrivit estimărilor End Fuel Poverty Coalition (EFPC) publicate marți, ceea ce înseamnă că veniturile lor după ce au plătit pentru energie vor scădea sub pragul sărăciei.

Guvernul definește sărăcia drept venitul gospodăriilor mai mic de 60% din media Regatului Unit, care a fost de 31.000 de lire sterline în 2021, potrivit statisticilor oficiale. Predicțiile se bazează pe noi estimări ale companiei de cercetare Cornwall Insight, publicate tot marți, care arată că factura medie a energiei casnice este de așteptat să atingă 3.582 lire sterline pe an din octombrie și 4.266 lire sterline din ianuarie - echivalent cu aproximativ 355 de lire mai mult pe lună.

Prețurile vor crește cu 83% din ianuarie


Prognoza lunii ianuarie reprezintă o creștere cu 116% a facturilor la energie față de nivelurile actuale. Pe măsură ce prețurile la combustibil cresc, estimările înu pot ține pasul. Chiar săptămâna trecută, Cornwall Insight a prezis că prețurile din ianuarie vor crește cu 83% față de nivelurile actuale.

Firma de cercetare a declarat că și-a revizuit cifrele din cauza unei creșteri a prețurilor cu ridicata și a unei schimbări în modul în care autoritatea de reglementare din Marea Britanie își calculează plafonul de preț. Dar ar putea exista o ușurare la orizont: Cornwall Insight se așteaptă ca facturile să înceapă să scadă în a doua jumătate a anului 2023.

Facturile la combustibil au început să crească anul trecut, deoarece o criză globală a aprovizionării cu gaze naturale a împins prețurile cu ridicata la niveluri record. Invazia Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie nu a făcut decât să agraveze situația. Factura medie a gospodăriilor din Regatul Unit a crescut deja cu 54% în acest an, exacerbând o criză a costului vieții care i-a forțat pe mulți britanici să aleagă între „încălzire și mâncare”. CITEŞTE AICI MAI MULTE

UE încearcă să reînvie acordul nuclear cu Iranul: ”Ceea ce putea fi negociat a fost negociat”

Uniunea Europeană încearcă să reînvie acordul nuclear cu Iranul, care a fost anulat de fostul președinte american Donald Trump în 2018. Bruxelles-ul a prezentat ieri un text final pentru relansarea pactului care a fost semnat în 2015, grație medierii Înaltul Reprezentant de atunci pentru politica externă a UE, Federica Mogherini. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?