Intoxicația cu monoxid de carbon - cauze, simptome. Diana Bulgaru: Victimele sunt găsite cu mâinile pe clanță
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 19 noi 2022, 12:04
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Simon Berger)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Simon Berger)
Intoxicația cu monoxid de carbon este frecventă în anotimpul rece. Aceasta duce la deces. 

Intoxicația cu monoxid de carbon apare atunci când monoxidul de carbon se acumulează în sânge. Când prea mult monoxid de carbon este în aer, corpul tău înlocuieşte oxigenul din celulele roşii din sânge cu monoxid de carbon. Acest lucru poate duce la leziuni tisulare grave, sau chiar moartea.

Monoxidul de carbon, ce este

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, fără gust produs prin arderea benzinei, lemnului, propanului, cărbunelui sau a altor combustibili. Aparatele și motoarele ventilate necorespunzător, în special într-un spațiu etanș sau închis, pot permite acumularea monoxidului de carbon la niveluri periculoase.

Dacă dumneavoastră sau altcineva poate avea intoxicații cu monoxid de carbon, ieșiți în aer curat și solicitați asistență medicală de urgență.

Prof. Univ. Dr. Diana Iliescu-Bulgaru, directorul Institutului de Medicină Legală Iași, medic legist, a vorbit, în exclusivitate pentru DC Medical despre particularitățile intoxicației cu monoxid de carbon.

”În cazul intoxicației cu fum vorbim de monoxid de carbon. În acest caz, decesul este foarte rapid. Victima încearcă să se salveze, dar are o slăbiciune musculară care nu îi mai permite să se deplaseze. Este conștientă până la un punct. 

Victimele intoxicației cu monoxid de carbon sunt găsite cu mâinile pe clanță, căzute aproape de ușă. Încearcă să se salveze, dar nu mai pot”, a explicar prof. univ. dr. Diana Iliescu-Bulgaru, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Intoxicația cu monoxid de carbon, simptome

Semnele și simptomele intoxicației cu monoxid de carbon pot include:

- Dureri de cap 

- Slăbiciune

- Amețeală

- Greață sau vărsături

- Dificultăți de respirație

- Confuzie

- Vedere înceţoşată

- Pierderea conștienței, arată Mayo Clinic.

Intoxicația cu monoxid de carbon poate fi deosebit de periculoasă pentru persoanele care dorm sau sunt în stare de ebrietate. Oamenii pot avea leziuni ireversibile ale creierului său chiar mor înainte ca cineva să-și dea seama că există o problemă.

Intoxicația cu monoxid de carbon, cauze

Intoxicația cu monoxid de carbon este cauzată de inhalarea vaporilor de ardere. Când prea mult monoxid de carbon este în aerul pe care îl respirați, corpul înlocuiește oxigenul din celulele roșii din sânge cu monoxid de carbon. Acest lucru împiedică oxigenul să ajungă la țesuturi și organe.

Diverse aparate și motoare care ard combustibil produc monoxid de carbon. Cantitatea de monoxid de carbon produsă de aceste surse, de obicei, nu este un motiv de îngrijorare. Dar dacă sunt folosite într-un spațiu închis sau parțial închis - gătit cu un grătar de cărbune în interior, de exemplu - monoxidul de carbon se poate construi la niveluri periculoase.

Inhalarea fumului în timpul unui incendiu poate provoca, de asemenea, intoxicații cu monoxid de carbon.

Intoxicația cu monoxid de carbon, complicații

În funcție de gradul și durata expunerii, intoxicația cu monoxid de carbon poate provoca:

- Leziuni permanente ale creierului

- Deteriorarea inimii, care ar putea duce la complicații cardiace care pun viața în pericol

- Moartea fetală sau avortul spontan

- Moarte

Citește mai departe pe dcmedical.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?