Intoxicaţia cu apă. Ce se întâmplă dacă bem peste 2 litri pe zi. Dr. Radu Ţincu: Vor avea tulburări neurologice care pot să meargă până la starea de comă
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Intoxicaţia cu apă. Ce se întâmplă dacă bem peste 2 litri pe zi. Dr. Radu Ţincu: Vor avea tulburări neurologice care pot să meargă până la starea de comă / Foto: Pixabay
Intoxicaţia cu apă. Ce se întâmplă dacă bem peste 2 litri pe zi. Dr. Radu Ţincu: Vor avea tulburări neurologice care pot să meargă până la starea de comă / Foto: Pixabay
Medicul Radu Ţincu a vorbit despre intoxicația cu apă.

Știm cu toții că este recomandat să bem 2 litri de apă pe zi pentru o hidratare corectă, dar oare ce se întâmplă când bem zilnic mult mai multă apă? Potrivit medicilor, ar trebui să bem maximum un pahar cu apă la fiecare 20 de minute și nu mai mult de un litru pe oră. În caz contrar am putea face intoxicaţie. Medicul Radu Țincu a venit cu mai multe explicații în acest sens.

"Discutăm de un consum de apă la 2-3 litri pe zi. Sigur că dacă creştem această cantitate la 5-6-8 litri sau chiar 10 litri pe zi, apa nu produce o intoxicaţie în sine, pentru că apa nu este toxică în sine, ci va produce o diluţie a electroliţilor din sânge. Va apărea o diluare, în special, a sodiului şi acest lucru va duce la apariţia hiponatremiei, care va aveam un impact, în primul rând, pentru sistemul nervos central.

Pacienţii care au această diluţie şi o scădere a nivelului de sodiu vor avea anumite tulburări neurologice care pot să meargă până la starea de comă. Lucrul acesta se întâmplă, în special, la persoanele vârstnice, unde există riscul ca această hiponatremie să îi ducă pe aceştia la spital.

Am avut foarte mulţi pacienţi, în ultimii ani, de peste 70 de ani, care, consumând o cantitate foarte mare de apă, în contextul în care aveau şi un grad de insuficienţă renală au venit cu astfel de hiponatremii diluzionale care au necesitat spitalizare", a declarat Radu Ţincu, medic toxicolog, la Antena 3 CNN.

Dr. Radu Țincu, despre simptomele intoxicării cu apă

Totodată, medicul Radu Țincu a explicat care sunt primele simptome ale intoxicării cu apă și ce categorii de persoane pot fi cel mai grav afectate în astfel de cazuri.

"Persoanele tinere, de obicei, gestionează foarte bine şi un exces de apă, pentru că au o funcţie renală suficient de bună şi pot elimina acest exces de apă.

Însă, persoanele vârstnice, mai ales care au afectare cardiacă, insuficienţă cardiacă şi inima nu poate să gestioneze o creştere a volumului sanguin, acest lucru va duce la riscul de apariţie a edemului pulmonar. În acest caz, vom simţi o respiraţie dificilă, nu vom mai avea aceeaşi capacitate la efort, vom obosi foarte repede.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne uităm la semnele neurologice. O stare de somnolenţă, o apatie, o stare de oboseală psihică, în contextul în care ştim că am băut mai multă apă decât am eliminat ar trebui să ne ducă cu gândul la faptul că e posibil să ne fi intoxicat cu apă şi această hiponatremie să fie prezentă şi atunci trebuie să mergem la un spital sau la un laborator de analize pentru a vedea nivelul de sodiu din organism", a mai explicat Radu Ţincu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel