Intoxicația cu mercur și autismul. Consumul de pește, scos din ecuație
În timpul sarcinii, consumul de pește, ca sursă de intoxicație cu mercur, nu are legătură cu dezvoltarea autismului, constată un studiu recent.
Expunerea la mercur, prin intermediul unei diete bogate în pește, în timpul sarcinii nu este o cauză majoră a autismului, potrivit unui studiu publicat în revista medicală „Molecular Autism”.
Cercetătorii de la Universitatea Bristol (Marea Britanie) au efectuat un studiu la care au participat 4.500 de femei, pentru a înțelege rolul alimentației bogate în pește în timpul sarcinii și riscul de autism.
Consumul de pește în timpul sarcinii, fără legătură cu autismul
Cercetătorii au analizat și corelat probe de sânge, consumul de pește în timpul sarcinii și manifestări specifice autismului în cazul copiilor. Rezultatele cercetării nu au scos la iveală nicio legătură între nivelul de mercur depistat la mame și trăsăturile autistice la copii.
Singurul efect negativ a fost un anumit grad de deficit cognitiv mai ales în cazul fetelor ale căror mame nu au consumat deloc pește.
„Rezultatele noastre confirmă siguranța consumului de pește în timpul sarcinii. Nu am găsit nicio dovadă care să susțină afirmațiile potrivit cărora mercurul ar fi implicat în dezvoltare autismului sau a tulburărilor din spectrul autist”, a declarat profesorul Jean Golding, coordonatorul studiului.
„Toate speciile de pește pot conține urme de mercur, dar constatăm mai degrabă beneficiile consumului de pește, acesta conținând doze crescute de vitamina D, acizi grași omega 3, seleniu și iod, mai importante decât riscurile legate de mercur”, explică oamenii de știință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News