Data publicării:

Interzicerea TikTok-ului ar putea fi fatală pentru Biden. Electoratul tânăr ar putea boicota prezidențialele, în semn de protest (Reuters)

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters
Posibila interdicție a TikTok ar putea afecta campania de realegere a lui Joe Biden, arată o analiză Reuters.

Președintele Joe Biden riscă să-și saboteze propria campanie de realegere dacă își respectă promisiunea de a semna o lege care ar putea interzice TikTok din cauza legăturilor aplicației cu guvernul chinez, platformă pe care el și colegii democrați se bazează pentru a ajunge la tinerii votanți.

Campania lui Biden a primit mii de "like"-uri marți pentru un videoclip TikTok care ironiza rivalul republican Donald Trump despre reducerile de cheltuieli pentru securitatea socială. Dar comentariile s-au concentrat pe o altă problemă: interdicția propusă.

"Ce bine că am văzut asta pe TikTok", a spus unul. "Cum veți folosi asta în campanie dacă îl interziceți?" a întrebat altul.

Reprezentanții din Camera Republicană au votat miercuri pentru a forța ByteDance, compania chineză deținătoare a TikTok, să vândă activele sale din SUA ale acestei aplicații de scurtă durată în șase luni, sau să se confrunte cu o interdicție, în cea mai mare amenințare la adresa aplicației de la administrația Trump. Dacă Senatul adoptă proiectul de lege, așa cum îndeamnă Casa Albă, Biden s-a angajat să-l semneze.

Alegerile din 2024, programate pentru 5 noiembrie, se anunță a fi strânse, iar discursul politic online înclinat spre democrați s-a mutat pe TikTok în ultimii ani, au spus strategii politici, observând că X, fosta Twitter, a redus restricțiile legate de hărțuire sub conducerea proprietarului Elon Musk. În schimb, Facebook s-a îndepărtat de conținutul politic, în timp ce site-ul de videoclipuri scurte este platforma preferată pentru o nouă generație de americani politici.

Utilizatorii TikTok aparțin disproporționat de grupurilor care votează în mod constant pentru democrați, de care Biden are nevoie să-i atragă. Campania lui Trump nu are un cont oficial TikTok.

"Aceasta ar avea un impact major asupra alegerilor generale, tăind o alee principală de comunicare între tinerii care vorbesc unul cu altul", a declarat Michele Weindling, director politic al Mișcării Răsăritului, un grup de tineri axat pe mediu. "Acest lucru va și mai mult să îi alunge pe tineri și să îi facă să se simtă deziluzionați", a spus ea. "Un lucru periculos de făcut înainte de noiembrie."

Aproximativ 60% din consumatorii obișnuiți de știri din SUA de pe TikTok sunt democrați sau simpatizanți democrați, potrivit unui studiu din 2023 al Pew Research Center. Nouăsprezece la sută dintre consumatorii de știri de pe TikTok sunt afro-americani, iar 30% sunt hispanici, față de aproximativ 14% și 19% din populația generală a SUA, respectiv. Aproximativ 44% dintre consumatorii de știri de pe TikTok au între 18 și 29 de ani.

Interzicerea TikTok ar scoate "o mare parte din electorat din capacitatea de a comunica...în mod semnificativ despre politică într-un moment în care se apropie o alegeri foarte controversate," a spus Samuel Woolley, profesor de jurnalism și director al laboratorului de cercetare a propagandei de la Universitatea din Texas din Austin.

Fostul secretar al Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat pentru CNBC că lucrează la formarea unui grup de investitori pentru a încerca să cumpere TikTok. O astfel de preluare, sau o vânzare a activelor grupului din SUA, ar putea lăsa în loc un instrument electoral valoros pentru orice democrați.

"L-am votat pe Joe Biden prin social media, prin puterea TikTok-ului", a spus NaomiHearts, o femeie trans Chicana auto-denunțată cu 1,1 milioane de urmăritori pe TikTok, remarcând că participarea tinerilor votanți a atins un record în 2020. "De ce doar TikTok?"

O interdicție ar lua de la tineri "aplicația lor preferată de social media unde își iau știrile, unde urmăresc persoanele lor preferate, unde se distrează, unde li se permite practic să scape", a spus dr. Anthony Youn, un chirurg plastic cu 8,4 milioane de urmăritori pe TikTok.

Măsura este cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni în Washington pentru a răspunde la preocupările privind securitatea națională despre China, de la vehiculele conectate la inteligența artificială la macaralele din porturile SUA.

"Aceasta este o problemă critică de securitate națională," a spus Steve Scalise, al doilea republican din Camera Reprezentanților, pe platforma de social media X.

Foto: Pixabay

TikTok neagă că ar împărtăși datele utilizatorilor cu China și spune că interdicția ar priva americani de dreptul constituțional la liberă exprimare.

Campania de realegere a lui Biden s-a alăturat TikTok în februarie, folosind Super Bowl-ul NFL pentru a-și lansa noul cont pentru a atrage tinerii votanți înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Contul campaniei, @BidenHQ, avea 237.500 de urmăritori până pe 13 martie, în timp ce @thedemocrats aveau peste jumătate de milion.

Casa Albă a informat peste 70 de influenceri și creatori de conținut pe TikTok și alte platforme de socializare, cu o audiență totală de peste 100 de milioane de urmăritori, despre subiecte precum datoria studențească și problemele economice înainte de discursul președintelui privind starea națiunii pentru a-și amplifica mesajul.

"Nu ne preocupă impactul" unei interdicții asupra șanselor de realegere ale lui Biden, a declarat un oficial de rang înalt din Casa Albă. "Sunt multe întorsături și cotituri înainte ca ceva să se întâmple aici", pentru că Trump se opune proiectului de lege, iar liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, nu s-a angajat să-l aducă pe masa legislativă.

Un al doilea oficial de la Casa Albă a declarat: "Preocupările privind securitatea națională cântăresc mai mult decât ceea ce simte cineva."

"Președintele nu se gândește la securitatea națională pe baza recenziilor de la utilizatori despre fericirea sau nemulțumirea lor pe TikTok sau pe orice altă platformă," a spus oficialul.

Angajații guvernamentali federali le este interzis să aibă TikTok pe telefoanele lor, astfel că angajații administrației Biden nu au voie să aibă aplicația pe telefoanele lor de serviciu.

Angajații campaniei lui Biden nu sunt angajați ai guvernului și nu se ocupă de probleme de securitate națională, așa că au voie să aibă TikTok pe telefoanele lor, a spus o sursă informată cu privire la această problemă.

Dar cei mai mulți angajați ai campaniei care sunt în contact frecvent cu Casa Albă au două telefoane. Doar unul folosește TikTok pentru a izola utilizarea aplicației de alte fluxuri de lucru și comunicări, inclusiv e-mailurile, a spus sursa.

Casa Albă a invocat anterior preocupări privind păstrarea datelor TikTok și posibila utilizare greșită a acestor date și a informațiilor de confidențialitate de către actori străini. "Luăm măsurile de securitate necesare pentru a ne asigura că nicio dată nu ajunge în mâinile greșite", a spus sursa.

Campania încearcă să ajungă la oameni "unde sunt", a adăugat sursa. "Vom vedea ce se întâmplă în Senat, și suntem departe de orice decizie în acest sens. Toată lumea este în modul așteaptă și vezi."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel