Interzicerea reproducerii câinilor agresivi sau periculoși fără "pedigree". Av. Constantin Durgheu: Inconștiența este una extremă /video
Avocatul Constantin Durgheu a vorbit, la DC News TV, despre aplicarea legii privitoare la câinii periculoși sau agresivi, în cadrul emisiunii „DC Anima”.
În ultimii ani, preocuparea pentru siguranța publică în contextul agresiunilor canine a crescut semnificativ. În multe cazuri, incidentele grave sunt cauzate de câini periculoși care nu sunt supuși unei reglementări adecvate în ceea ce privește reproducerea. Interzicerea reproducerii acestor câini fără pedigree reprezintă o măsură esențială pentru protejarea societății și prevenirea tragediilor.
În multe cazuri, câinii implicați în astfel de incidente nu au avut o educație adecvată sau provin din reproducții necontrolate. Interzicerea reproducerii câinilor periculoși fără pedigree este crucială pentru a reduce numărul acestora și pentru a preveni perpetuarea trăsăturilor comportamentale problematice. Această măsură asigură faptul că doar câinii care au fost evaluați și certificați ca fiind siguri și echilibrați sunt autorizați pentru a se reproduce.
Avocatul Constantin Durgheu precizează că există și în legislația noastră astfel de reglementări prohibitive: "Art. 8 lit. c) din O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi reglementează interzicereea reproducerii acestor câini care nu au acte de origine recunoscute de Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională (care nu au «pedigree»). De asemenea, această contravenție ar trebui transformată într-o infracțiune de către legiuitor".
Principala prioritate a unei astfel de interdicții este protejarea siguranței și a bunăstării publicului. Împiedicarea reproducerii câinilor periculoși fără pedigree reduce riscul de incidente de agresiune și oferă o măsură de siguranță suplimentară pentru comunități.
Avocatul mai punctează că "pentru următoarea literă din articolul menționat, respectiv abandonarea câinilor periculoși sau agresivi, este o enormitate să considerăm această faptă o contravenție. La sfârșitul anului trecut, am văzut un clip în care o doamnă a găsit un Cane Corso în parcul Operei". Tudor-Tim Ionescu, realizatorul emisiunii, recunoaște că "spre norocul tuturor, câinele era foarte docil. Acel câine avea microcip și proprietara a fost identificată drept o doamnă care locuia în zona Pieței Victoriei. Vecinii le-au spus celor care au venit să returneze câinele că proprietara a murit și că au hotărât să elibereze câinele pe stradă". Invitatul emisiunii răspunde că "nu poți să eliberezi astfel de animale pe stradă. Inconștiența este una extremă. Acel Cane Corso putea să ucidă pe cineva".
În lupta pentru protejarea siguranței publice și bunăstării animalelor, abandonul câinilor periculoși reprezintă o problemă alarmantă. Acest act nu numai că expune comunitățile la riscuri crescute de agresiune canină, dar și neglijează drepturile și nevoile fundamentale ale acestor animale. Pedepsirea abandonului câinilor periculoși este esențială pentru a promova responsabilitatea deținătorilor și pentru a preveni tragediile.
Câinii periculoși abandonați sunt expuși la stres și anxietate, ceea ce poate conduce la comportamente imprevizibile și potențial periculoase pentru oamenii din jur. Aceste animale, fără supraveghere și fără un mediu stabil, reprezintă o amenințare serioasă pentru siguranța publică și pot provoca incidente de agresiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News