Interzicerea platformei X în Brazilia, supusă votului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Curtea Supremă a Braziliei urmează să voteze astăzi pentru a decide dacă va menține hotărârea prin care platforma de social media X, cunoscută anterior ca Twitter, să fie interzisă în țară.

Această decizie vine în urma suspendării platformei la primele ore ale zilei de sâmbătă (31.08.2024), după ce X nu a numit un nou reprezentant legal în Brazilia, termenul-limită impus de instanță fiind deja depășit.

Citește mai multe despre suspendare aici: Brazilia a interzis complet X. Dacă intri pe platformă poți fi amendat cu 8.000 de euro 

Judecătorul ordonase suspendarea mai multor conturi

Judecătorul Alexandre Moraes a solicitat votul Curții Supreme în urma acestei suspendări, amplificând un conflict deja existent între el și proprietarul platformei, Elon Musk. Disputa a început în aprilie, când Moraes a ordonat suspendarea mai multor conturi pe platformă, acuzate că ar răspândi dezinformări.

În cadrul Curții Supreme a Braziliei, formată din 11 judecători împărțiți în două camere a câte cinci membri fiecare, deciziile individuale ale judecătorilor pot fi supuse votului pentru a fi menținute sau respinse. Prima Cameră, din care face parte și judecătorul Moraes, va analiza hotărârea acestuia de a interzice platforma X.

În replica deciziei de suspendare, Elon Musk a declarat că: „Libertatea de exprimare este piatra de temelie a democrației, iar un pseudo-judecător neales din Brazilia o distruge în scopuri politice”.

Apple și Google, somate să elimine aplicația din magazine

Conform deciziei lui Moraes, companiilor precum Apple și Google li s-a acordat un termen de cinci zile pentru a elimina aplicația X din magazinele lor și pentru a bloca utilizarea acesteia pe dispozitivele iOS și Android.

De asemenea, s-a stabilit că persoanele sau companiile care vor continua să acceseze platforma X prin utilizarea rețelelor virtuale private (VPN) ar putea fi sancționate cu o amendă de 50.000 R$ (echivalentul a aproximativ 8.910 de dolari).

Într-un context mai amplu, luna trecută, X și-a închis biroul din Brazilia, invocând amenințările de arestare adresate reprezentantului său dacă nu respecta ordinele pe care le considera „cenzură” și ilegale conform legislației braziliene. Aceasta a fost o nouă etapă în conflictul dintre platformă și justiția braziliană, care a dispus blocarea conturilor suspectate de răspândirea dezinformării, multe dintre acestea fiind asociate cu susținători ai fostului președinte de dreapta, Jair Bolsonaro.

Brazilia este recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari piețe pentru rețeaua socială deținută de Elon Musk, ceea ce face ca această decizie să aibă un impact semnificativ asupra utilizatorilor locali, scrie BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel