DEMOCRATIA IN ROMANIA - BRUXELLES - PARLAMENTUL EUROPEAN
În perioada referendumului, România a fost intens criticată de lideri europeni pentru încercarea de suspendare a lui Traian Băsescu. Într-un interviu acordat pentru DeCe News, europarlamentarul PNL, Norica Nicolai dezvăluie dedesubturile din spatele opiniilor liderilor europeni, dar şi poziţia luată de PPE în acest război politic. Aparatul condus de Monica Macovei, oamenii din spatele liderilor dar şi întâlnirea în care situaţia politică din România va fi discutată de PE, au fost explicate de Norica Nicolai.R: Monica Macovei a fost acuzată că a condus campania de dezinformare în timpul referendumului. Cum vedeţi aceste acuzaţii?
N.N. - Aici este vorba de atitudinile pe care doamna Macovei le-a avut. Ea a fost cea care a spus mereu că în România este lovitură de stat, război civil. Aceste lucruri au fost demontate chiar de Curtea Constituţională. Macovei are atitudini manipulatorii, incorecte atât faţă de liderii europeni, cât şi faţă de românii care i-au dat mandat de reprezentare în Parlamentul European.
R: Dar cum de are Monica Macovei o asemenea influenţă în PE?
N.N. - Dacă vom privi puţin în urmă, de fapt la comisiile din Parlamentul european, la cabinete. Putem observa că acolo sunt angajaţi foarte mulţi români. Sunt oameni apropiaţi de Monica Macovei. Prin aceşti oameni s-a pus la cale această strategie.
R: Parlamentarii USL au stat deoparte în tot acest timp?
N.N. - Nu am stat deoparte deloc. Ne-am informat colegii de grup parlamentar despre situaţia din România. Am trimis zilnic declaraţii, scrisori. Eu personal le-am scris şi lui Barroso şi Vivianei Reding. Am trimis scrisori în care am explicat situaţia din România, am urmat toate căile legale pe care le puteam urma. Ca drept dovadă, grupul liberalilor din PE s-a solidarizat cu PNL, cu USL, în această perioadă şi va veni la Bucureşti pentru reuniune.
R: Dacă le-aţi explicat acestor oameni, de ce susţin în continuare poziţia PDL?
N.N. - În general familiile politice îşi susţin propriile partide. Orice grup politic are tot interesul ca membri săi să aibă posibilitatea de a avea toate avantajele. PDL este o parte a PPE şi este firesc ca ei să-i apere. Pe unii dintre ei, în ciuda explicaţiilor, nu i-a interesat. Pur şi simplu. Sunt oameni politici cu interese politice foarte clare.
R: Situaţia din România va fi luată în discuţie în PE. Cum vedeţi această întâlnire?
N.N. - Având în vedere că PPE nu a reuşit să impună şi o rezoluţie, va fi doar o discuţie. O discuţie din care PPE va învăţa faptul că a susţinut un sistem totalitar, un sistem care face rău României şi românilor. Fiecare cetăţean european are dreptul la opinie, iar românii au dreptul să îşi aleagă liderii.
R: Veţi lua cuvântul în această şedinţă?
N.N. - Cu siguranţă voi avea o intervenţie. Şi nu numai eu. Cauza României va fi susţinută şi de alţi europarlamentari din alte ţări, oameni care au înţeles că ceea ce s-a întâmplat nu a fost corect, care sprijină valorile europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News