Data publicării:

Inteligenţa umană nu este constantă pe tot parcursul vieţii - VIDEO

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
g_9bc4aaeaaa70953f13b7b6f27748ce38
g_9bc4aaeaaa70953f13b7b6f27748ce38

Alegeri prezidentiale 2024

Inteligenţa unei persoane nu este întotdeauna aceeaşi, nu este constantă. Datorită schimbărilor din structura creierului, oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că IQ-ul nu este constant.

Autor: Roberta Cautiş

Cu toate acestea, până acum se considera reală ipoteza conform căreia capacitatea intelectuală este stabilă pe tot parcursul vieţii. Într-un studiu publicat în revista Nature, cercetătorii de la Welcome Trust Centre (Universitatea din Londra) şi Centrul pentru Educaţia Neuroştiinţei (Marea Britanie) demonstrează pentru prima oară că inteligenţa umană nu este constantă.

IQ-ul, coeficientul intelectual sau măsura standard a inteligenţei, poate creşte sau diminua semnificativ în timpul adolescenţei, potrivit cercetării, iar aceste schimbări sunt asociate cu modificări în structura creierului. Descoperirile ar putea contribui la orientarea elevilor pe parcursul anilor de şcoală. Cercetătorii au studiat treizeci şi trei de adolescenţi sănătoşi, în 2004, când aveau între 12 şi 16 de ani. Apoi, au repetat testul, 4 ani mai tarziu.

În ambele cazuri, cercetătorii au efectuat scanări structurale ale creierului tinerilor, folosind imagistica prin rezonanţa magnetică, informează 20minutos.es.

Modificări la nivelul creierului, modificări de performanţă

Oamenii de ştiinţă au observat schimbări semnificative în cifrele IQ-ului, măsurate în 2008, comparativ cu cifrele înregistrate în anul 2004. Unii subiecţi au îmbunătăţit performanţele lor în relaţie cu persoanele de aceeaşi vârstă, cu până la 20 de puncte pe scara standard de IQ, cu toate acestea, în alte cazuri, randamentul a scăzut, într-o cantitate similară.

Cercetătorii au descoperit o corelaţie clară între schimbările de performanţă şi cele din structura creierului. "Putem spune cu certitudine că aceste schimbări ale coeficientul de inteligenţă sunt reale", spune profesorul Cathy Price, directorul cercetării.

Dar de ce se schimbă creierul?

Cu toate acestea, nu există motive clare pentru schimbările produse în coeficientul de inteligenţă, sau de ce performanţa unor persoane se îmbunătăţeşte, în timp ce în cazul altor persoane scade.

Mai jos, un material video despre cum vă puteţi măsura IQ-ul:

Youtube video image

Studii anterioare au furnizat dovezi convingătoare că structura a creierului este "material plastic", la fel  şi în perioada de maturitate. Întrebarea este: Dacă structura creierului s-ar putea schimba pe tot parcursul vieţii, se poate schimba, de asemenea şi IQ-ul nostru? Opinia cercetătorilor este că da, iar acum există şi dovezi care sugerează ideea conform căreia creierul nostru se  poate adapta, chiar şi la vârsta adultă.

"Avem tendinţa de a evalua copiii relativ devreme în viaţă, dar acum am demonstrat că inteligenţa lor este încă în curs de dezvoltare", a mai adăugat Price.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel