Inteligența artificială va propulsa economia Marii Britanii cu £400 miliarde până în 2030
Autor: Editor Team | Publicat pe: 18 sep 2023, 13:51
WhatsApp
Implementarea elementelor de Inteligență Artificiale (AI) are un impact major asupra majorității domeniilor de activitate, scăzând costurile și crescând productivitatea. Potrivit unui raport Google, AI reprezintă cea mai profundă schimbare tehnologică din viața noastră și are potențialul de a îmbunătăți semnificativ economia, așa cum se întâmplă în Marea Britanie.

Până în anul 2030, folosirea Inteligenței Artificiale ar putea aduce Regatului Unit un plus de 400 de miliarde de lire sterline, ceea ce duce la o rată anuală de creștere a economiei cu 2,6%.

Debbie Weinstein, vicepreședinte Google și Managing Director Google pentru Marea Britanie și Irlanda, descrie puterea de transformare a inteligenței artificiale ca fiind fără precedent în industria tehnologiei. 

Deși există preocupări cu privire la înlocuirea locurilor de muncă din cauza IA, Weinstein asigură că noi oportunități de angajare vor apărea și ca urmare a implementării AI. Compania care a revoluționat internetul prin motorul său de căutare își propune să se asigure că oamenii sunt pregătiți pentru această schimbare fundamentală, în contextul în care profesorul Geoffrey Hinton, care a avut o contribuție deosebită la dezvoltarea AI, a demisionat recent de la Google, exprimându-și îngrijorarea cu privire la potențiala utilizare greșită a instrumentelor de Inteligență Artificială.

Unii îndeamnă la precauție, alții la accelerarea implementării AI

Înainte de a demisiona, Hinton a avertizat asupra pericolului ca AI să fie folosită în scopuri greșite, sugerând că sunt necesare o dezvoltare calculată și responsabilă, precum și o reglementare strictă a domeniului. Nu este singurul expert care cere astfel de măsuri.

Există, însă, și voci potrivit cărora precauția exagerată nu ar trebui să afecteze posibilitatea de a obține un avantaj prin folosirea AI. Steven Mooney, CEO al unei companii de consiliere financiară, consideră că Regatul Unit ar trebui să finanțeze companiile care doresc să implementeze noile tehnologii.

2. -imagine fara descriere- (1_54478400.jpg)

„Dacă se preconizează că Inteligența Artificială va aduce miliarde în economia Regatului Unit, atunci de ce nu obțin start-up-urile și IMM-urile noastre finanțarea de care au nevoie pentru a-și duce afacerile la următorul nivel? În repetate rânduri, rapoartele arată că antreprenorii din Marea Britanie se luptă să-și asigure accesul la finanțare credibilă sau chiar la o evaluare independentă, în contrast puternic cu alte piețe. 

Eșecul de a fi cu un pas înainte în utilizarea AI va avea consecințe dezastruoase pentru economie, așa că acordarea de sprijin financiar deplin companiilor în curs de dezvoltare, care sunt de pionierat în dezvoltarea acestei tehnologii, ar trebui să fie o prioritate de vârf”, a declarat Mooney.

Progresul aduce mai mulți bani la buget

Google sprijină stabilirea unei „agende naționale de competențe”, care să implice guverne, întreprinderi și instituții de învățământ. Acest efort de colaborare urmărește să se asigure că cei care lucrează în alte industrii nu sunt defavorizați pe urmă pe măsură ce tehnologia AI progresează.

Pe de altă parte, faptul că unele sectoare conexe progresează rapid are un efect direct asupra taxelor încasate de stat. De exemplu, industria cazinourilor care oferă bonusuri fără depunere beneficiază din plin de progresul tehnologic. Anul trecut, această industrie a contribuit cu peste 3 miliarde de lire sterline la bugetul Regatului. 

Autoritățile sunt conștiente de faptul că, încurajând colaborarea între diverse părți interesate și acordând prioritate dezvoltării competențelor, pot fi valorificate avantajele competitive oferite de AI. Inteligența Artificială prezintă atât provocări, cât și oportunități, creșterea economică numărându-se printre cele mai importante consecințe pozitive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?