Inteligența Artificială va duce la dispariția omenirii? Ce spune un expert român
Un specialist român a vorbit despre apelul experților internaționali privind "dispariția omenirii" din cauza ChatGPT.
Sute de directori, oameni de știință și cercetători au cerut reglementarea Inteligenței Artificiale, afirmând că AI reprezintă un risc mai mare pentru omenire decât încălzirea globală și solicitând ca acest domeniu să fie tratat la fel de responsabil ca și războiul nuclear ori pandemiile. Invitat în cadrul emisiunii "iLikeIT" de la Pro Tv, Radu Ștefan, consultant în Inteligență Artificială, a vorbit despre acest scenariu apocaliptic.
Întrebat dacă această temere este fondată, Radu Ștefan a spus: "Este fondată până într-un punct. Adică reglementarea inteligenței artificiale este necesară, este necesară nu numai la nivel național sau al Uniunii Europene, ci chiar la nivel global. Dar riscul menționat în acest statement, de extincție cumva a omenirii, este mult prea exagerat".
Radu Ștefan: Este destul de greu de estimată Inteligența Artificială
"Este exagerată pentru perioada în care ne aflăm acum și în stadiul la care a ajuns inteligența artificială? Sau dacă ne uităm pe termen lung la ce ar putea să se întâmple..." l-a întrebat jurnalistul Marian Andrei.
"Cu siguranță este exagerată pentru acum. Dacă ne uităm pe termen lung, este destul de greu de estimată Inteligența Artificială, pentru că ea crește oarecum exponențial și știm că funcțiile exponențiale au potențialul să crească foarte mult pe final. Deci e greu de estimat în viitor. De asta trebuie reglementate. Dar nu avem, încă, acum sau în viitorul imediat un risc major de extincție și probabil și pe viitor", a explicat specialistul.
De ce se vorbește despre dispariție omenirii
"Părerea mea este că există această temere, mai ales pe hipe-ul modelelor de large language, adică chatGPT. Până la urmă, ele sunt niște generatoare de text. Par să fie răspunsuri cu o inteligență aproape de cea umană doar pentru că generează text la care ne-am aștepta și de la o inteligență naturală. Dar inteligența artificială este mai mult decât doar generarea de text.
Este generarea de imagine, este căutarea în document, este sumarizarea documentului, este mult mai mult decât atât. Și am impresia că lumea se rezumă doar la acest chatGPT. Nu există deloc o discuție despre ce poate, cum poate fi benefică inteligența artificială pe viitor. Cred că asta lipsește cu totul în plan mediatic", a mai spus Radu Ștefan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News