Data publicării:

Inteligența artificială, tezaurul național al României sechestrat de Rusia și revizuirea Codului Vamal al UE - pe masa de discuții în Parlamentul European

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
 Sesiunea plenară începe luni și se încheie în 14 martie.

În perioada 11-14 martie 2024, Parlamentul European (PE) se reunește la Strasbourg pentru o nouă sesiune plenară, având pe ordinea de zi subiecte variate precum inteligența artificială, libertatea mass-mediei în UE, sprijinul comercial pentru Ucraina și Republica Moldova, tezaurul național al României sechestrat de Rusia și revizuirea Codului Vamal al UE, conform informațiilor de pe site-ul oficial al Parlamentului European citate de Agerpres.

Dezbaterile privind normele pentru inteligența artificială (IA) se vor axa pe asigurarea încrederii, securității și respectarea drepturilor fundamentale în implementarea IA, susținând simultan inovarea. Noile norme vor interzice aplicațiile IA cu risc clar pentru drepturile fundamentale, precum sistemele biometrice de clasificare sau cele care evaluează comportamentul social. Sistemele de IA cu grad ridicat de risc, utilizate în domenii precum infrastructura critică, educația sau asistența medicală, vor fi supuse unor cerințe stricte. De asemenea, conținutul audio-vizual artificial sau manipulat ("deepfake") din mediul online va trebui etichetat în mod clar.

Ce se află pe agenda PE

În cadrul aceleiași sesiuni, PE va vota o lege menită să protejeze jurnaliștii și mass-media de interferențe politice sau economice. Legea va interzice intervenția în deciziile editoriale, presiunile externe asupra jurnaliștilor și va spori transparența privind proprietatea mass-media. Se va impune, de asemenea, un mecanism pentru a preveni platformele online mari să restricționeze sau să șteargă conținutul media independent.

Parlamentul European va adopta și o poziție referitoare la extinderea măsurilor temporare de liberalizare a comerțului pentru Ucraina și Republica Moldova în contextul conflictului cu Rusia. În privința tezaurului național al României sechestrat de Rusia în timpul Primului Război Mondial, Comisia Europeană va susține o declarație, iar o rezoluție conexă va fi adoptată.

La data de 13 martie, eurodeputații vor vota o revizuire majoră a Codului Vamal al UE, având în vedere presiunea tot mai mare asupra autorităților vamale generate de creșterea comerțului electronic și a reglementărilor UE. Noua regulă va obliga platformele online mari să furnizeze informații despre bunurile care urmează să fie expediate în UE în termen de o zi de la cumpărare.

În fiecare lună, cu excepția lunii august, Parlamentul European se adună în plen la Strasbourg, într-o sesiune ce se întinde pe parcursul a patru zile, de la luni până joi. De asemenea, pot avea loc sesiuni suplimentare la sediul din Bruxelles.

Activitățile desfășurate în cadrul ședințelor plenare sunt concentrate în special pe dezbateri și voturi. Europarlamentarii au posibilitatea să adreseze întrebări Consiliului sau Comisiei în timpul dezbaterilor. Votul din parlament se referă, în general, la rapoartele legislative, care sunt texte supuse examinării în cadrul diferitelor proceduri legislative ale comunității europene, precum codecizia, avizul conform și consultarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel