Inteligența artificială, folosită pentru crearea unui antibiotic care poate ucide un patogen letal
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Oamenii de ştiinţă au folosit inteligenţa artificială pentru a crea un nou antibiotic ce poate ucide o specie mortală de patogen foarte rezistent.

Cercetătorii din Statele Unite şi Canada au folosit IA pentru a identifica substanţele chimice care ar putea distruge bacteriile care au devenit rezistente la antibiotice. Testele de laborator au dus la crearea unui nou medicament care va trece prin alte teste, înainte de a putea fi folosit de oameni. Unul dintre cercetători, dr. Jonathan Stokes, de la Universitatea McMaster, a declarat că inteligenţa artificială revoluţionează descoperirea de medicamente.

"IA creşte viteza şi, într-o lume perfectă, scade costurile cu care putem descoperi aceste noi clase structurale şi funcţionale de antibiotice de care avem nevoie cu disperare. Nu este un panaceu, nu ne va rezolva toate problemele, dar este o unealtă extrem de puternică şi dinamică", a declarat dr. Stokes, scrie Rador, citând BBC.

Citește și:

Cel mai puternic antibiotic din lume, descoperit de oamenii de știință. Planta care conține toxina miraculoasă

O toxină vegetală care există de zeci de ani, în trestia de zahăr, poate deveni cel mai puternic antibiotic din lume, potrivit unui nou studiu.

Antibioticul, numit albicidină, este produs de agentul patogen bacterian ce provoacă "arderea" frunzelor trestiei de zahăr - Xanthomonas albilineans. După mai multe cercetări, concluzia la care au ajuns cercetătorii este că albicidina ar fi folosită de agentul patogen pentru a ataca planta - trestia de zahăr, în acest caz particular.

Se știe de ceva timp că albicidina este foarte eficientă în uciderea bacteriilor, inclusiv E. coli și S. aureus. Aceste superbacterii, renumite pentru rezistența lor crescândă la antibioticele existente, au determinat o nevoie vitală de noi medicamente eficiente, scrie sciencedaily.com.

În ciuda potențialului său antibiotic și a toxicității scăzute în experimentele preclinice, dezvoltarea farmaceutică a albicidinei a fost împiedicată. Asta pentru că oamenii de știință nu au identificat foarte bine mecanismul prin care acționează.  Grupurile de cercetare reunite din Germania, Anglia și Polonia lucrează acum pentru a obține, prin progresele din microscopia crio-electronică, o primă "formă" a albicidinei legate de girasă.

Cum funcționează albicidina

"Se pare că, prin natura interacțiunii, albicidina vizează o parte cu adevărat esențială a enzimei și este greu pentru bacterii să dezvolte rezistență la aceasta. Acum, că avem o înțelegere structurală, putem căuta în continuare și să facem mai multe modificări la albicidină pentru a-și îmbunătăți eficacitatea și proprietățile farmacologice", a declarat profesorul Dmitry Ghilarov de la Centrul John Innes, din Norwich, UK." Citește mai departe>>

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel