Inteligența artificială devine instrumentul preferat al dictatorilor. Raport devastator: Promovează cenzura, dezinformarea și supravegherea
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Kohji Asakawa/ Pixabay
FOTO: Kohji Asakawa/ Pixabay
Progresele rapide în domeniul inteligenței artificiale au contribuit la intensificarea dezinformării online și au permis guvernelor să crească cenzura și supravegherea, reprezentând o amenințare crescândă la adresa drepturilor omului, conform unui raport publicat miercuri de o organizație non-profit din SUA, citat de Reuters.

Libertatea globală pe internet a înregistrat o scădere pentru a 13-a oară consecutiv, iar China, Myanmar și Iran se numără printre cele mai afectate țări din cele 70 evaluate în raportul "Freedom on the Net". Raportul a subliniat riscurile asociate accesului ușor la tehnologia AI.

Inteligența artificială permite guvernelor să "îmbunătățească și să refineze cenzura online" și să amplifice reprimarea digitală, făcând supravegherea, crearea și răspândirea dezinformării mai rapide, mai ieftine și mai eficiente, conform raportului anual al Freedom House.

Michael J. Abramowitz, președintele Freedom House, a declarat: "AI poate fi utilizată pentru a intensifica cenzura, supravegherea și crearea și răspândirea dezinformării". El a adăugat: "Avansurile în domeniul AI amplifică o criză în ceea ce privește drepturile omului online."

Potrivit unor estimări, conținutul generat de AI ar putea, în curând, să reprezinte 99% sau mai mult din toate informațiile de pe internet, ceea ce suprasolicită sistemele de moderare a conținutului care deja luptă pentru a face față valului de dezinformare, conform experților din domeniul tehnologic.

Reacția guvernelor la această problemă a fost lentă, cu puține țări care au adoptat legislație pentru utilizarea etică a AI, în timp ce au justificat utilizarea tehnologiilor de supraveghere bazate pe AI, precum recunoașterea facială, în numele securității.

Raportul Freedom House a observat că uneltele bazate pe AI generativ au fost utilizate în cel puțin 16 țări pentru distorsionarea informațiilor referitoare la probleme politice sau sociale în perioada iunie 2022 - mai 2023, adăugând că acest număr este probabil subevaluat.

În același timp, în cel puțin 22 de țări, companiile de social media au fost obligate să utilizeze sisteme automate de moderare a conținutului pentru a respecta regulile de cenzură.

Cu cel puțin 65 de alegeri la nivel național programate pentru anul viitor, inclusiv în Indonezia, India și Statele Unite, dezinformarea poate avea consecințe majore, mai ales că deepfake-urile apar deja din Noua Zeelandă până în Turcia.

Karen Rebelo, redactor-șef la BOOM Live, o organizație de verificare a informațiilor cu sediul în Mumbai, a afirmat: "AI oferă sofisticare și scalabilitate pentru răspândirea dezinformării la un nivel care era anterior de neimaginat - este un multiplicator de forță al dezinformării."

Chiar și atunci când deepfake-urile sunt rapid expuse, ele pot "submina încrederea publică în procesele democratice, pot încuraja activiștii și jurnaliștii să se auto-cenzureze și pot acoperi informațiile corecte și independente", a notat raportul.

Raportul a adăugat: "Imaginile generate de AI pot întări și mai mult polarizarea și alte tensiuni existente. În cazuri extreme, ar putea stimula violența împotriva indivizilor sau comunităților întregi."

Cu toate neajunsurile sale, tehnologia AI poate aduce beneficii semnificative, dacă guvernele reglementează utilizarea acesteia, introduc legi stricte privind protecția datelor și impun instrumente mai eficiente pentru detectarea dezinformării și garantarea respectării drepturilor omului.

Allie Funk, directorul de cercetare pentru tehnologie și democrație al Freedom House, a afirmat: "Când este proiectată și implementată în mod sigur și echitabil, AI poate ajuta oamenii să evite cenzura autoritară, să combată dezinformarea și să documenteze încălcările drepturilor omului." De exemplu, AI este tot mai folosită pentru verificarea faptelor și analiza imaginilor din satelit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel