Inteligența artificială ar putea prezice viitoarea stare de sănătate a pacienților, potrivit unui studiu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Inteligența artificială (AI) ar putea fi folosită pentru a prezice tipul de afecțiuni pe care un pacient este susceptibil să le dezvolte în viitor, potrivit unui studiu.      

Tehnologia ar putea fi folosită pentru a ajuta medicii atunci când vine vorba de monitorizarea pacienților sau de luarea unor decizii privind diagnosticul, au declarat cercetătorii.

Instrumentul de inteligență artificială, cunoscut sub numele de Foresight, aparține aceleiași familii de modele de inteligență artificială ca și ChatGPT, dar a fost antrenat folosind informații din dosarele electronice ale NHS.

Acesta a fost dezvoltat de cercetători de la King's College London (KCL), University College London (UCL), King's College Hospital NHS Foundation Trust și Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust.

Cercetătorii au antrenat trei modele diferite de Foresight folosind date de la peste 811.000 de pacienți de la două trusturi NHS din Londra și un set de date disponibile public în SUA.

Au fost date 10 posibile afecțiuni pe care un pacient le-ar putea experimenta în continuare, pe baza fișelor sale.

Foresight a reușit să identifice corect afecțiunea în 68% și 76% din cazuri. În cazul în care a folosit date din SUA, a fost corect în 88% din cazuri

Atunci când a folosit date din spitalele NHS, Foresight a reușit să identifice corect afecțiunea în 68% și 76% din cazuri. În cazul în care a folosit date din SUA, a fost corect în 88% din cazuri.

Zeljko Kraljevic, cercetător în domeniul informaticii sanitare, biostatisticii și informaticii sanitare la KCL și primul autor al studiului - publicat în The Lancet Digital Health - a declarat că rezultatele arată că instrumentul "poate atinge niveluri ridicate de precizie în predicția traiectoriilor de sănătate ale pacienților, demonstrând că ar putea fi un instrument valoros pentru a ajuta la luarea deciziilor și pentru a informa cercetarea clinică".

Autorul principal Richard Dobson, profesor de informatică medicală la KCL și UCL și responsabil de tematică pentru informatică la National Institute for Health and Care Research (NIHR) Maudsley Biomedical Research Centre (BRC), a declarat: "Este o perioadă interesantă pentru IA în domeniul asistenței medicale și, pentru a dezvolta instrumente eficiente, trebuie să ne asigurăm că folosim date adecvate pentru a ne antrena modelele. Trebuie să lucrăm în vederea atingerii unui scop comun, acela de a sprijini sistemele de asistență medicală pentru a sprijini pacienții."

Echipa de cercetare caută acum mai multe spitale care să se implice în dezvoltarea Foresight 2, despre care profesorul Dobson a spus că va fi "un model lingvistic mai precis", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel