Inteligența artificială a ridicat primul om din scaunul cu rotile. Tehnologia care „transformă gândirea în acțiune” / foto+video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Un bărbat paralizat a putut să meargă din nou după ce a fost restabilită comunicarea între creierul său și măduva spinării folosind o „punte digitală” fără fir.

Așa-numita interfață computerizată a creierului este alcătuită din două implanturi electronice, câte unul în creier și măduva spinării, scrie Sky News.

Primul este plasat deasupra regiunii creierului responsabilă cu controlul mișcărilor picioarelor și poate decoda semnalele electrice generate atunci când ne gândim la mers.

În mod similar, celălalt implant este poziționat pe porțiunea măduvei spinării care controlează picioarele.

Cercetătorii spun că tehnologia revoluționară „transformă gândirea în acțiune”. Ea repară conexiunea întreruptă dintre creier și regiunea măduvei spinării care controlează mișcarea.

Un inginer olandez de 40 de ani, Gert-Jan Oskam, care a suferit o leziune a măduvei spinării într-un accident de bicicletă în timp ce lucra în China, în 2011, este primul pacient care beneficiază de această tehnologie. Acesta a observat schimbări în bine la câteva zile după ce chirurgii au calibrat implanturile.

Redescoperirea plăcerilor simple

„Cel mai surprinzător lucru cred că s-a întâmplat după două zile”, a spus Oskam.

„În mai puțin de cinci minute mi-am putut controla șoldurile”, a spus el.

De atunci, după „un lung drum” de antrenament, pacientul a putut să meargă, să urce scări și pe rampe.

Implanturile au rămas eficiente după un an, iar Oskam s-a putut descurca inclusiv când a fost singur acasă.

El a fost tratat de neurologi și neurochirurgi de la Spitalul Universitar din Lausanne din Elveția și de la Universitatea din Lausanne și de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie Lausanne.

Implanturile în sine au fost dezvoltate de Comisia Franceză pentru Energie Atomică.

Cum funcționează tehnologia?

Guillaume Charvet, șeful proiectului, a declarat că implanturile folosesc „inteligență artificială adaptativă” pentru a decoda intențiile de mișcare din creier în timp real.

Odată ce AI identifică semnalele relevante, acestea sunt convertite în secvențe de stimulare electrică pentru măduva spinării, care activează mușchii picioarelor și provoacă mișcarea dorită.

În mod remarcabil, pacientul a experimentat îmbunătățiri ale percepțiilor sale senzoriale și ale abilităților motorii care au fost menținute chiar și atunci când puntea digitală a fost oprită - permițându-i să meargă cu cârje.

Profesorul Gregoire Courtine a spus că acest lucru sugerează că puntea digitală nu numai că a reparat măduva spinării bărbatului, dar a și „promovat creșterea de noi conexiuni nervoase”.

Oskam este singurul pacient pe care a fost testată puntea digitală, dar se speră că tehnologia ar putea fi folosită pentru a restabili funcțiile brațului și mâinii în viitor.

Tehnologia poate fi eficientă și în urma altor cauze de paralizie, cum ar fi cele provocate de accidentele vasculare cerebrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel