Inteligența artificială a început să devină ostilă cu oamenii. Bing Chatbot de la Microsoft acționează defensiv și le răspunde ofensator utilizatorilor
Chatbot-ul incipient Bing de la Microsoft poate avea derapaje uneori, negând faptele evidente și mustrând utilizatorii, potrivit schimburilor distribuite online de dezvoltatorii care testează creația AI.
Un forum de la Reddit dedicat versiunii îmbunătățite cu inteligența artificială a motorului de căutare Bing a fost plin miercuri de povești despre certuri, minciuni sau situații confuze în conversațiile cu robotul.
Chatbot-ul Bing a fost proiectat de Microsoft și start-up-ul OpenAI, care a făcut furori încă de la lansarea în noiembrie a ChatGPT, aplicația de captare a titlurilor, capabilă să genereze tot felul de texte în câteva secunde la o simplă solicitare.
De când ChatGPT a apărut pe scenă, tehnologia din spatele lui, cunoscută sub numele de AI generativă, a stârnit atât fascinație, cât și îngrijorare.
Când a fost rugat de AFP să explice un raport de știri conform căruia chatbot-ul Bing făcea afirmații nebunești, cum ar fi spunând acelea că Microsoft a spionat angajații, chatbot-ul a spus că este o „campanie de calomnie împotriva mea și a Microsoft” neadevărată.
Postările de pe forumul Reddit au inclus capturi de ecran ale discuțiilor cu Bing-ul înrăit. De asemenea, robotul a insistat că anul curent este 2022, iar celui care l-a contrazis i-a spus că „nu e fost un utilizator bun” care s-i conteste veridicitatea.
Și sistemul AI de la Google a întâmpinat probleme
Alții au povestit despre chatbot că a dat sfaturi despre piratarea unui cont de Facebook, despre plagiarea unui eseu sau a făcut afirmații rasiste.
„Noul Bing încearcă să păstreze răspunsurile distractive și reale, dar având în vedere că aceasta este o previzualizare timpurie, poate afișa uneori răspunsuri neașteptate sau inexacte din diferite motive, de exemplu, durata sau contextul conversației”, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft pentru AFP.
„Pe măsură ce continuăm să învățăm din aceste interacțiuni, îi ajustăm răspunsurile pentru a crea răspunsuri coerente, relevante și pozitive”, a adăugat el.
Problemele Microsoft au dublat dificultățile văzute de Google săptămâna trecută, când a lansat propria versiune a chatbot-ului numită Bard.
Problema a făcut ca prețul acțiunilor Google să scadă cu peste șapte procente de la data anunțării.
După ce și-au dezvoltat motoarele de căutare cu calități asemănătoare ChatGPT, Microsoft și Google speră să actualizeze radical căutarea online, oferind răspunsuri gata concepute în loc de lista familiară de link-uri către site-uri externe, conform Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News