Data publicării:

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie. Ce trebuie să faci pentru spor şi sănătate

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pixabay.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pixabay.com

Astăzi, 2 februarie, prăznuim Întâmpinarea Domnului. Iată ce trebuie să faci în această zi pentru a avea spor și sănătate.

Alegeri prezidentiale 2024

În zilele noastre, se săvârşeşte întocmai procesiunea intrării pruncului în biserică, aşezarea lui în faţa uşilor împărăteşti şi împărtăşirea mamei cu Sfintele Taine. Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Măria și dreptul Iosif, pentru împlinirea Legii care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere. În acest moment se făcea și curățirea mamei.

În Templu, sunt întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana. Potrivit Tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limbă ebraică în greacă. În momentul în care a ajuns la textul "Iată Fecioară va luă în pântece și va naște fiu", a înlocuit termenul "fecioară" cu "femeie". Pentru necredința să, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară (Luca 2, 25-26).

Tradiții și obiceiuri

Tot în această zi, se păstrează sărbătoarea numită Stretenie sau Ziua Ursului. Se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, sărbătoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic. Oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului paradoxal al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a câștiga bunăvoința animalului sălbatic, ei așezau pe potecile pe unde obișnuia să treacă acesta, bucăți de carne sau vase cu miere de albine.

În multe localităţi rurale, copiii sunt unşi cu grăsime de urs. Se spunea că astfel puterea animalului este transferată la copii.

Pentru spor şi sănătate, în această zi de sărbătoare, credincioşii cinstesc icoana Maicii Domnului numită "Îmblânzirea inimilor împietrite" sau "Profeţia lui Simeon",  în care Maica Domnului este înfățișată fără Iisus, cu şapte săbii străpungându-i pieptul.

În ziua praznicului, este bine ca mamele ai căror copii sunt bolnavi să dăruiască lucruri de îmbrăcăminte copiilor săraci. Împlinirea acestui ritual aduce bucurii şi alungă boala din familiile generoase.

Tot în această zi are loc "Târcolitul viilor", un ritual de ocol, îndeplinit de viticultori. În Transilvania, bărbaţii merg să taie şi să lege via. Din crenguţele de viţă îşi împodobesc pălăriile şi fac o petrecere la care dezgroapă o sticlă de vin din anii trecuţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel