Întâlnire Putin - Xi Jinping, la Moscova. Chirieac: Putin nu poate accepta să se dea cu totul pe mâna Chinei, chiar dacă în realitate asta face - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns luni, la Moscova, pentru o vizită de trei zile în Rusia, unde se va întâlni cu președintele Vladimir Putin.

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat acest subiect.

'China ar dori să medieze conflictul din Ucraina. Problema Chinei este că nu poate să treacă peste SUA. Ucraina nu va negocia nimic fără Statele Unite, nici nu ar fi cazul. Vedeți că UE e pe nicăieri, dar nu despre asta vorbim. În plus, impactul este copleșitor. China comunistă, care este foarte capitalistă economic, are un produs intern brut de 18.000 miliarde de dolari. Rusia are un produs intern brut de 1.800 de miliarde de dolari. Rusia este de 10 ori mai mică decât China, din punct de vedere economic. China este a doua putere economică a lumii, după SUA, care are 24.000 de miliarde. În continuare, Statele Unite ale Americii, la produsul nominal, este cu mult înaintea Chinei, cu 6.000 de miliarde, adică produsul intern brut al Germaniei și Marii Britanii la un loc.', a declarat Bogdan Chirieac.

Vezi și - Xi Jinping: Propunerea Chinei cu privire la Ucraina reflectă unitatea opiniilor globale

Bogdan Chirieac a fost întrebat despre posibilitatea ca Vladimir Putin să devină un vasal al lui Xi Jinping, care ar putea să încerce să exploateze, în vizita de la Moscova, toate slăbiciunile economice și militare ale Rusiei.

'În mod evident, Rusia nu mai stă acum la masa granzilor, alături de SUA, ci este un vasal. Este în spate și servește băuturi ca să spun așa. Rusia este luată în trenul Chinei. Nu mai este o locomotivă a lumii, iar Rusia a mai rezistat economic fiindcă își exportă resursele de energie și materii prime către China, care are posibilitatea să le cumpere pe bani buni. Altminteri, Rusia era acum prăpădită. Cu chinezii se tratează foarte greu. Chinezii au muncit pentru fiecare yuan de-al lor, nu pentru fiecare dolar, ci pentru fiecare yuan. Cine crede că face afaceri cu China în așa fel încât profitul e bilateral se înșeală amarnic. China va exploata aceasta întâlnire.', a spus Bogdan Chirieac. 

Vezi și - Vizită istorică a președintelui Chinei, la Moscova. Xi Jinping ajunge astăzi în capitala Rusiei 

'Putin nu poate accepta să se dea cu totul pe mâna Chinei, chiar dacă în realitate asta face. În acest moment, este foarte posibil ca Republica Populară Chineză să aibă acces nelimitat la resursele de energie și materii prime ale Rusiei. Ce va oferi în schimb? Vom vedea. Noi avem principala tulburare să nu le dea armament deoarece armamentul chinez este peste cel rusesc.', a mai zis analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV.

Vezi și  - Putin elogiază relaţiile ruso-chineze care 'au atins cel mai înalt punct din istoria lor'

VIDEO - Avionul în care se află președintele Xi Jinping și delegația chineză care îl însoțește în Rusia a aterizat la Moscova:

Vezi și - Ucraina priveşte cu îngrijorare vizita lui Xi Jinping la Moscova

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel