Inspiraţi, aspiraţi (covoarele), expiraţi! Treburile casnice pot preveni apariţia bolilor. ”Un exerciţiu bun pentru inimă și creier”
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 28 Martie 2022, 11:38
WhatsApp
Curăţenia în casă poate fi considerată "sport" / Foto: Pixabay
Curăţenia în casă poate fi considerată "sport" / Foto: Pixabay
Cine s-ar fi gândit că atunci când faci patul, ştergi praful, dai cu mopul sau scuturi covoarele contribui, de fapt, la sănătatea inimii tale? Treburile casnice ar putea părea o corvoadă, dar cercetătorii au sugerat că sarcini precum frecatul podelelor şi spălatul geamurilor ar putea ajuta adulţii să se menţină sănătoşi până la bătrâneţe.

S-a descoperit că treburile casnice ar putea ajuta la prevenirea bolilor. O echipă de cercetători din Singapore a declarat că activitatea fizică regulată „îmbunătăţeşte sănătatea fizică şi mentală, atenuează riscurile şi efectele bolilor cronice şi reduce căderile, imobilitatea, dependenţa şi mortalitatea în rândul adulţilor în vârstă”. Potrivit DailyMail, femeile în vârstă care fac curat în casă, au activitate în bucătărie, gătesc, spală şi împăturesc haine, şterg praful, duc gunoiul, spală vase etc. au o inimă mai sănătoasă şi un psihic mai bun, comparativ cu tinerii care nu au astfel de îndeletniciri.

Articulaţii mai puternice şi genunchi mai flexibili

Echipa a recrutat adulţi din oraşul Yishun din Singapore şi le-a cerut să efectueze teste ale funcţiilor cognitive, precum şi activităţi de evaluare a capacităţilor lor fizice, cum ar fi să se ridice de pe scaun cât mai repede posibil. De asemenea, participanţii au fost chestionaţi cu privire la nivelul lor de activitate fizică, inclusiv la cantitatea de muncă uşoară (cum ar fi ştergerea prafului) şi grea (cum ar fi frecarea podelei) pe care o făceau în casă, şi au fost evaluaţi în ceea ce priveşte riscul de a cădea, pe baza unor măsurători cum ar fi puterea de extensie a genunchiului. Studiul a implicat 249 de participanţi cu vârste cuprinse între 21 şi 64 de ani şi 240 de participanţi cu vârste cuprinse între 65 şi 90 de ani. Majoritatea celor care au declarat că efectuau un nivel ridicat de activităţi casnice grele sau uşoare erau femei. După ce au luat în considerare factori precum vârsta, sexul şi cantitatea de activităţi casnice uşoare efectuate, echipa a constatat că scorurile cognitive şi de atenţie au fost cu 8% şi, respectiv, 14% mai mari pentru adulţii în vârstă care efectuau o cantitate mare de activităţi casnice grele, în medie 131 de minute pe săptămână. Timpul petrecut de la poziţia şezând până la poziţia în picioare a fost mai mic în cazul adulţilor în vârstă care au raportat cantităţi mari de muncă grea în gospodărie, comparativ cu cantităţile mici, în timp ce aceştia au fost, de asemenea, evaluaţi ca având un risc mai mic de a suferi o cădere.

Cei care fac curat în fiecare zi stau mai bine cu memoria

Echipa a constatat, de asemenea, că scorurile cognitive au fost cu 5% mai mari în cazul adulţilor în vârstă care au raportat niveluri ridicate de menaj uşor, în medie 902 minute pe săptămână, iar scorurile de memorie au fost mai mari, în comparaţie cu cei care au efectuat niveluri scăzute de astfel de sarcini, în medie 89 de minute pe săptămână. Dr. Shiou-Liang Wee, coautor al cercetării, de la Institutul de Tehnologie din Singapore şi de la Institutul de Educaţie şi Cercetare Geriatrică, a declarat că mesajele privind menţinerea activă nu ar trebui să se refere doar la activităţi fizice recreative, potrivit The Guardian. "Treburile casnice sunt o activitate intenţionată desfăşurată de mulţi adulţi în vârstă. Independent de recreere, naveta şi alte activităţi fizice legate de muncă, munca grea în gospodărie este legată de o memorie mai clară şi de o mai bună protecţie împotriva căderilor la adulţii în vârstă", a spus el.

Bun exerciţiu pentru inimă şi creier

Gill Livingston, profesor de psihiatrie a persoanelor vârstnice la University College London, care nu a fost implicat în lucrare, a declarat că studiul este interesant, dar nu are prea multe semnificaţii, deoarece se poate aştepta ca persoanele care nu se simt atât de bine să facă mai puţine treburi casnice. "Cred că sfatul ar fi că treburile casnice pot fi un bun exerciţiu, care este bun pentru inimă şi creier. Nu putem trage nicio concluzie din acest studiu că ar fi în mod specific protector", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?