Data publicării:
Inspecția Judiciară: Aproape 3.000 de magistrați, vizați de dosare penale la DNA
Aproape 3.000 de magistrați au fost vizați de dosare penale de la DNA, în perioada 2014-2018, se arată în raportul Inspecției Judiciare, fiind incluși foști membri CSM, inspectori judiciari și un judecător CCR. Dintre aceștia, cei mai mulți sunt judecători.
În total, la DNA au fost înregistrate 1.459 de dosare vizând procurori (163 dosare deschise în urma autosesizării și 1296 dosare în urma plângerilor, a denunțurilor sau disjungerilor), potrivit raportului Inspecției Judiciare întocmit în urma controlului care a vizat dosarele cu magistrați deschise în perioada 2014-2018.
La nivelul Structurii Centrale şi a structurilor teritoriale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost vizați de dosare penale 845 procurori, dintre care care doi membri/foşti membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi 5 inspectori judiciari procurori.
„În total, la nivelul Structurii Centrale şi a structurilor teritoriale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost vizaţi 1962 de judecători (351 în materie penală şi 1590 în materie civilă - între care un membru al Curţii Constituţionale, 13 judecători membri/foşti membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi 16 inspectori judiciari). În dosarele soluţionate au fost vizaţi 1604 judecători (293 în materie penală şi 1293 judecători în materie civilă, la care se adaugă 11 judecători membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, un judecător al Curţii Constituţionale şi 5 judecători inspectori)”, se arată în raportul citat de Mediafax.
În dosarele soluţionate au fost vizaţi 1.604 judecători
În dosarele soluţionate au fost vizaţi 1.604 judecători (293 în materie penală şi 1293 judecători în materie civilă, la care se adaugă 11 judecători membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, un judecător al Curţii Constituţionale şi 5 judecători inspectori).
La polul opus, în dosarele nesoluţionate au fost vizaţi, în total, 433 de judecători (59 în materie penală şi 365 în materie civilă, la care se adaugă 2 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi 7 inspectori judiciari). În urma controlului inspectorii judiciari au formulat o serie de propuneri. Între acestea se numără și adoptarea unor măsuri pentru a arhiva suporturile optice cu masurile speciale de supraveghere tehnică.
„Luarea de către organele şi persoanele competente din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a măsurilor necesare pentru stabilirea şi asocierea parametrilor de repartizare pentru fiecare obiect şi introducerea acestora în aplicaţia informatică, în vederea generării automate, precum şi pentru stabilirea şi introducerea în aplicaţia informatică a complexităţii premergătoare pentru completele judecătorului de cameră preliminară/fond”, se mai subliniază în raport în privința propunerilor.
În urma plenului de marți, care a durat 7 ore, a fost validat raportul Inspecției Judiciare privind dosarele de pe rolul DNA cu magistrații. Subiectul creat numeroase discuții contradictorii între membrii CSM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News