Înșelătorie în România. Ce este metoda Şmen. Fii atent la asta atunci când cineva te roagă să-i schimbi bani
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Înșelătorie în România. Ce este metoda Şmen. Fii atent la asta atunci când cineva te roagă să-i schimbi bani / Foto: Pexels
Înșelătorie în România. Ce este metoda Şmen. Fii atent la asta atunci când cineva te roagă să-i schimbi bani / Foto: Pexels
O nouă înșelătorie face victime în România.

O nouă înșelătorie a face victime în România. Este vorba despre metoda Şmen. Escrocii roagă persoanele să le schimbe bani, dar le oferă în schimb o sumă mult mai mică, mizând pe faptul că victimele nu numără imediat banii, mai ales atunci când este vorba despre o sumă mai mare. Un bărbat condamnat în trecut pentru mai mult de zece astfel de fapte, a făcut victime şi la Alba Iulia. În final, a fost condamnat la închisoare cu executare, scrie Realitatea.net.

Victima acestuia tocmai ce a scos suma de 900 de lei la de la un bancomat din Alba Iulia. Imediat a fost abordată de escroc care a rugat-o să-i schimbe suma de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare.

”Persoana vătămată a fost de acord, a remis inculpatului suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote în cupiură de 10 lei. În momentul în care persoana vătămată a numărat respectivele bancnote, a constatat că sunt doar 46 şi nu 50, câte ar fi trebuit să fie. În aceste condiţii, persoana vătămată a restituit inculpatului suma pentru a fi completată cu bancnotele lipsă, iar acesta din urmă a mai adăugat 4 bancnote de 10 lei şi a restituit suma de bani. În acest moment, profitând de neatenţia persoanei vătămate, inculpatul a reţinut suma de 190 de lei”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia. 

A doua lovitură, un pic diferită

Bărbatul a repetat fapta la data de 16 septembrie 2020, într-un magazin din Alba Mall, prin acelaşi tipar. El a cerut schimbarea sumei de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare. Victima a fost de acord şi i-a dat suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote în cupiură de 10 lei, pe care le-a numărat de față cu acesta și a constatat că suma primită este corectă. 

”În acel moment, inculpatul a întrebat persoana vătămată dacă suma primită este corectă şi i-a cerut acesteia teancul de bancnote pentru a-l renumăra. Persoana vătămată i-a înmânat teancul de bancnote, iar inculpatul, sub pretextul renumărării acestora, a scos suma de 210 lei”, se menţionează în hotărâre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel