INS: managerii prevăd o creştere a preţurilor cuprinsă între 10 şi 38% în următoarele trei luni
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Construcții
Construcții

Managerii din economie prevăd o creştere a preţurilor în perioada februarie - aprilie, de la 10% în construcţii, 11% în servicii, 16% în industria prelucrătoare, până la 38% în comerţ cu amănuntul, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

În afară de creşterea preţurilor produselor industriale cu 16%, managerii din domeniu prognozează o creştere cu 15% a volumului producţiei în perioada februarie - aprilie 2011, dar şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, precum şi o creştere a numărului acestora cu 3% la întreprinderile mari, care au 500 de salariaţi sau chiar mai mulţi.

În sectoare precum fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, precum şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, creşterea estimată este mai mare, ridicându-se la solduri conjuncturale 19% şi, respectiv, 8%.

În construcţii, activitatea va înregistra o creştere a volumului producţiei cu 6% (sold conjunctural) şi o relativă stabilitate a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +2%).

Managerii estimează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -5%), precum şi o creştere a preţurilor cu 10%.

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -1%), dar şi o creştere a preţurilor cu amănuntul de 38%.

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va creşte cu 4% (sold conjunctural), iar numărul de salariaţi în domeniul serviciilor va scădea cu 2%. Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere cu 11% (sold conjunctural).

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel