INML: 17% dintre autopsii sunt realizate în condiții improvizate
Potrivit unui raport al INML, circa 17% dintre autopsiile efectuate anual în România nu sunt realizate la sediul instiuțiilor medico-legale, ci în condiții improvizate. Anul trecut au fost realizate peste 18.700 de autopsii, însă numărul lor este în scădere față de 2009 și 2010.
Potrivit INML, această situație ar putea fi schimbată dacă toate serviciile de medicină legală judeţene (SMLJ) ar avea săli de autopsie şi mijloace de transport proprii.
O altă problemă prezentă în sistemul medico-legal românesc este faptul că peste 10% dintre medicii legişti trebuie să efectueze necropsia unor cadavre care prezintă un risc biologic considerabil (TBC activ, Hepatita B sau C, SIDA, putrefacţie avansată).
De asemenea, în același raport este menţionată şi repartizarea dizarmonică pe judeţe şi municipii a medicilor legişti, neexistând niciun fel de corelaţie cu populaţia judeţelor deservite. Astfel, foarte multe servicii de medicină legală judeţene se situează mult sub necesarul minim de un medic legist la 100.000 de locuitori: Ialomiţa 0,4; Olt 0,6; Vrancea 0,6; Călăraşi 0,6; Dâmboviţa 0,7.
Specialiștii susțin că ar trebui să existe un medic legist la suta de mii de locuitori, ceea ce nu ar reprezenta un maxim ideal, ci un minim aflat la limita funcționalității sistemului medico-legal .
Potrivit raportului, există două SMLJ fără laborator de toxicologie, 13 nu au laborator de anatomie-patologică, iar 16 nu pot efectua nici cea mai elementară investigaţie serologică. În plus, majoritatea SMLJ care au laborator de toxicologie sunt capabile să efectueze doar determinarea alcoolemiilor, întrucât nu au mijloace de determinare a drogurilor stupefiante.
Soluţiile la toate aceste probleme ar începe cu suplimentarea alocărilor bugetare pentru institutele de medicină legală şi dotarea acestora cu aparatură şi personal, având în vedere şi necesitatea asigurării investigaţiilor de laborator solicitate de SMLJ, consideră specialiştii.
În raportul pe 2011 se mai precizează că, din totalul celor 18.745 de autopsii, 57% au fost pentru cazuri de moarte violentă, iar restul, pentru decese nonviolente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News