Inițiativă redresare economică. Scrisoare deschisă către Timmermans
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Astăzi, opt companii de top din industrie, SolarPower Europe și WindEurope, au lansat "Choose Renewable Hydrogen" (Alege Hidrogenul Regenerabil), o inițiativă comună care evidențiază rolul esențial al surselor regenerabile de energie pentru a asigura o redresare economică solidă, în linie cu European Green Deal. 

Semnatarii au cerut Comisiei Europene să ia deciziile corecte pentru viitoarea integrare a sistemului energetic și strategia Europei în ceea ce privește hidrogenul, exploatând întregul potențial al energiei electrice din surse regenerabile de a decarboniza în întregime Europa.
Inițiativa îndeamnă ca, în mijlocul crizei de sănătate cauzate de COVID-19 și a implicațiilor sale economice, Europa să acorde prioritate celor mai eficiente, sustenabile și rentabile modalități de decarbonizare a economiei.

Alimentarea directă reprezintă principala metodă de decarbonizare a sistemelor de încălzire și a transportului rutier, dar există și alte sectoare dificil de transformat – cum ar fi unele industrii grele, transportul rutier pe distanțe lungi, aviația și transportul maritim – în care electrificarea directă este insuficientă. Aici hidrogenul regenerabil va juca un rol cheie, reprezentând cea mai rentabilă și durabilă soluție pentru decarbonizarea completă.

Zero emisii de gaze cu efect de seră 

Hidrogenul produs în Europa prin electroliză cu ajutorul energiei electrice 100% din surse regenerabile, precum energia solară și eoliană, generează zero emisii de gaze cu efect de seră sau alți poluanți atmosferici, crește securitatea energetică a UE și, atunci când este produs din surse regenerabile conectate la rețea, reprezintă o formă optimizată de cuplare sectorială.

Aurelie Beauvais, CEO interimar al SolarPower Europe, a declarat: „Tehnologiile de energie obținută din surse regenerabile sunt gata să formeze baza European Green Deal. Acestea sunt competitive din punct de vedere al costurilor, foarte scalabile și pot oferi soluții cu adevărat durabile pe bază de hidrogen pentru a definitiva decarbonizarea Europei. Viitoarea „Strategie de integrare a sistemului energetic" și "Strategia privind hidrogenul curat" vor fi esențiale pentru consacrarea modalităților de decarbonizare potrivite pentru Europa: acestea trebuie să se bazeze pe potențialul imens al energiei electrice din surse regenerabile, care va consolida integrarea sectorială, va crea milioane de locuri de muncă și va furniza hidrogen sustenabil necesar pentru modernizarea și decarbonizarea industriilor europene."

"Vântul va fi esențial"

Giles Dickson, CEO WindEurope, a declarat: „Energiile din surse regenerabile reprezintă în prezent aproape jumătate din energia noastră electrică. Dar electricitatea este doar un sfert din consumul nostru total de energie. Restul consumului este generat în mare parte din combustibili fosili, mai puțin eficienți decât electricitatea. Trebuie să electrificăm cât mai mult din restul energiei consumate. Iar vântul va fi esențial – Comisia Europeană și Agenția Internațională pentru Energie spun că acesta va reprezenta jumătate din energia electrică a Europei până în 2050. Dar nu putem electrifica totul.

Unele procese industriale și transportul greu vor trebui să funcționeze pe gaz. Iar hidrogenul regenerabil este cel mai bun gaz. Este complet curat. Acesta va deveni accesibil ca urmare a costului redus al energiei regenerabile. Și va fi energie realizată în Europa, creând locuri de muncă și generând creștere economică în Europa. Hidrogenul în Pachetul de Redresare Economică? Da, dar să fie hidrogen regenerabil!"

Inițiativa "Choose Renewable Hydrogen" include în prezent 10 companii și asociații: Akuo Energy, BayWa r.e., EDP, Enel, Iberdrola, MHI Vestas, SolarPower Europe, Ørsted, Vestas și WindEurope. Află mai multe despre campanie pe https://www.choose-renewable-hydrogen.eu/ și alătură-te conversației pe rețelele socializare folosind #RenewableHydrogen.

Scrisoare deschisă către Frans Timmermans

"Domnule Vicepreședinte Executiv,

Europa a preluat conducerea în lupta împotriva schimbărilor climatice cu European Green Deal și angajamentul față de neutralitatea climatică până în 2050. Pe fondul crizei de sănătate cauzată de COVID-19 și a implicațiilor economice ale acesteia, Europa trebuie să acorde prioritate celor mai eficiente, sustenabile și rentabile modalități de decarbonizare a economiei sale și de creare de locuri de muncă.

Decarbonizarea sectorului energetic printr-o mai mare utilizare a energiei din surse regenerabile, cuplată cu electrificarea întregului sistem energetic și eficiența energetică, va conduce către o tranziție curată. Electrificarea oferă cea mai ieftină și simplă cale de decarbonizare a unor segmente mari din consumul final de energie. Peste 60% din consumul final de energie poate fi acoperit prin electrificare directă.

"Va contribui decisiv atât la Green Deal, cât și la redresarea economică"

Energia electrică din surse regenerabile este competitivă din punct de vedere al costurilor și poate fi scalabilă. Accelerarea dezvoltării sale, alături de o strategie solidă pentru modernizarea rețelelor electrice din Europa, va contribui decisiv atât la Green Deal, cât și la redresarea economică.
Electrificarea directă (trecerea la energie din surse care nu se bazează pe combustibili fosili) va fi principalul motor pentru decarbonizarea sistemelor de încălzire și a transportului rutier.

Există însă și alte utilizări energetice care ar putea fi prea scumpe pentru electrificarea completă sau care pot genera alte provocări tehnice. Acestea sunt așa-numitele sectoare „dificil de transformat", precum industria chimică sau cea grea, transportul rutier pe distanțe lungi, transportul aerian și cel maritim. În aceste sectoare, hidrogenul regenerabil va juca un rol esențial și poate fi cea mai eficientă și mai durabilă soluție pentru decarbonizare.

"Producerea sa reduce dependența energetică a UE de țările terțe"

Hidrogenul produs prin electroliză cu energie din surse regenerabile are zero emisii de gaze cu efect de seră. Dacă este realizată în Europa, producerea sa reduce dependența energetică a UE de țările terțe și dacă este realizată cu ajutorul surselor regenerabile conectate la rețea, producerea de hidrogen oferă o formă reală de cuplare sectorială între sectorul energetic și celelalte sectoare economice.

Investițiile în hidrogen regenerabil au un potențial mare în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și de creștere. Acest lucru se datorează faptului că Europa va extinde capacitatea de generarea a energiei din surse regenerabile necesară producției sale și dezvoltării tehnologice. Liderii europeni stabilesc acum planuri de stimulare pentru repornirea economiei noastre după COVID-19. Fiecare euro cheltuit pentru accelerarea modelelor de afaceri eficiente din punct de vedere al costurilor care creează cea mai mare valoare pentru Europa - cum ar fi hidrogenul regenerabil și electrificarea directă - ne va ține pe drumul cel bun spre o tranziție energetică mai rapidă și mai bogată în locuri de muncă.

Prin realizarea alegerilor corecte și prin plasarea surselor regenerabile de energie în nucleul viitorului sistem energetic al Europei, Europa poate conduce calea transformării energetice globale și poate modela proiectul Green Deal ca o adevărată poveste de succes european. Companiile noastre sunt gata să ofere această viziune.

Cu stimă,

Eric Scotto, CEO Akuo Energy
Matthias Taft, CEO BayWa r.e.
António Mexia, CEO EDP – Energias de Portugal S.A.
Francesco Starace, CEO & General Manager Enel S.p.A.
Ignacio S. Galán, Chairman & CEO IBERDROLA, S.A.
Philippe Kavafyan, CEO MHI Vestas Offshore Wind
Henrik Poulsen, CEO Ørsted
Henrik Andersen, Group President & CEO Vestas
Aurélie Beauvais, Interim CEO SolarPower Europe
Giles Dickson, CEO WindEurope".


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel