Data publicării:
Îngrijorător! 1 din 4 copii din școlile din România este victimă a bullying-ului, în mod repetat
Potrivit unui studiu "Salvați Copiii", 1 din 4 copii din școlile din România este victimă a bullying-ului, în mod repetat. Bullying-ul din școli plasează România pe locul 3 la nivel european, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Mai mult, aproape 400.000 de elevi sunt amenințați cu bătaia și 220.000 sunt bătuți în mod repetat de către colegi, potrivit unui studiu efectuat la nivel național.
În România, fenomenul numit „bullying' a atins cote alarmante. La nivel european, țara noastră este pe locul trei în clasamentul celor 42 de state în care se înregistrează fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 2019. Datele statistice arată că peste 400.000 de mii de elevi români sunt excluși din grupul de colegi, peste 300.000 sunt umiliți în public și aproape 400.000 sunt amenințați cu bătaia. Peste 200.000 sunt loviți în mod repetat. Când spunem „bullying' ne referim, astfel, la un comportament ostil față de o persoană din partea unei alte persoane sau din partea unui grup. Deși nu are o traducere exacta în limba română, cuvântul poate fi transpus ca „terorizare'. Victima este intimidată, batjocorită fără ca la bază să fie o problemă reală. Care, oricum, nu ar putea justifica un astfel de comportament. De multe ori, agresiunea are loc pe termen lung.
Dacă se repetă, e bullying
Un copil care nu este invitat la petrecerea de acasă a unui alt coleg nu este victima unui comportament de bullying. Dar un copil care nu este niciodată inclus în proiectele de grup ale clasei sau niciodată ales în echipele de fotbal la ora de sport este, clar, victimă a bullying-ului. De multe ori, bullying-ul este confundat cu un act izolat de agresiune sau violență. Spre deosebire de acestea însă, bullying-ul are mereu la bază intenția de a provoca suferință, în mod repetat. Bullying-ul este un concept umbrelă, ce acoperă comportamente variate, stabile în timp, repetate, cel mai adesea ascunse de ochii adulților, care continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție.
Ascultă-ţi copilul! Problemele lui nu sunt mai puţin importante decât ale adulţilor
Primul lucru pe care trebuie sa îl faci, ca părinte, dacă observi că ceva este în neregulă cu copilul tău este să vorbeşti cu el. Cel mai important lucru pe care îl poti face pentru un copil care este afectat de bullying este să validezi situaţia prin care trece. Fii atent la sentimentele copilului tău şi spune-i că îţi pasă. Poate că nu vei putea să îi rezolvi toate problemele fiului sau fiicei tale, însă este esenţial ca el sau ea să ştie că poate conta pe tine şi pe sprijinul tău.
Potrivit Legii privind violența psihologică-bullying adoptată în urmă cu un an, elevii implicați în acțiuni de tip bullying, ca victime, ca agresori sau ca martori, pot beneficia de programe de intervenție/consiliere, finanțate de la bugetul de stat, prin UAT pe raza căruia funcționează unitatea de învățământ, sau prin programe/proiecte cu finanțare externă, în conformitate cu precizările strategiilor naționale sectoriale din domeniul educației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News