Îngheţarea cooperării Beijingului cu SUA: Reacţia ONU şi a Casei Albe
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 05 aug 2022, 22:24
WhatsApp
SUA acuză Beijingul că încearcă "să submineze sistemul judiciar" american - Foto Pexels
SUA acuză Beijingul că încearcă "să submineze sistemul judiciar" american - Foto Pexels
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, consideră 'imposibilă' rezolvarea 'problemelor celor mai presante' ca încălzirea climatică fără un dialog 'eficient' între China şi SUA, a declarat vineri purtătorul său de cuvânt, citat de France Presse.

'Potrivit secretarului general, este imposibil să se rezolve problemele cele mai presante în lume fără un dialog şi o cooperare eficientă între cele două ţări', a declarat Stephane Dujarric, întrebat într-o întâlnire cu presa despre reacţia ONU cu privire la anunţul făcut de Beijing de a-şi îngheţa cooperarea cu Washingtonul în unele domenii, între care încălzirea climatică.

Suspendarea dialogului asupra schimbărilor climatice de către China cu SUA este 'iresponsabilă'

Suspendarea dialogului asupra schimbărilor climatice de către China cu SUA este 'iresponsabilă', a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.

'Sunt sigur că aţi văzut anunţurile Chinei de astăzi: ei vor să întrerupă discuţiile cu SUA într-o serie de subiecte importante, inclusiv schimbarea climatică', a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională, John Kirby.

'Ei cred că ne pedepsesc închizând aceste canale de comunicare', a notat el.

'Credem că este fundamental iresponsabil'

'De fapt, ei pedepsesc lumea întreagă pentru care schimbarea climatică nu cunoaşte limite geografice şi nici frontiere', a adăugat Kirby. 'Credem că este fundamental iresponsabil'.

'Cel mai mare poluator de gaze cu efect de seră din lume refuză acum să discute măsuri cruciale pe care este necesar să le ia pentru a combate criza climatică, ceea ce îi afectează pe partenerii noştri, de la creşterea apelor în insulele Pacificului până la incendii în Europa', a subliniat purtătorul de cuvânt citat.

'Chinezii pot să facă mult pentru a reduce tensiunile încetându-şi exerciţiile militare provocatoare în jurul Taiwanului şi potolindu-şi tonul', a continua Kirby.

El a asigurat de asemenea că SUA vor continua să menţină contacte militare 'la cel mai înalt nivel' cu China, în pofida faptului că Beijingul a suspendat mai multe acorduri de cooperare, în special în acest domeniu. 'Aceste canale de comunicare pe care ei le-au închis nu elimină complet posibilitatea ca cei mai înalţi responsabili militari ai noştri să-şi vorbească dacă este nevoie', a adăugat el, notează Agerpres.

Citește și - Incendiu pe o mică insulă ce aparține de Taiwan, după exerciții militare efectuate de armata de la Taipei / video

Un incendiu a izbucnit pe o insulă exterioară a Taiwanului în timpul unui exercițiu de artilerie desfășurat de armata taiwaneză vineri seara.

În cea de-a doua zi de exerciții masive cu foc real organizate de Armata Populară de Eliberare (PLA) în jurul Taiwanului, armata Taiwanului a efectuat la rândul ei exerciții cu foc real în localitatea Dongyin din districtul Lienchiang, de la ora 18:00. la ora 21.00 Cu toate acestea, în timpul exercițiilor, martorii relatat rachetele care au căzut pe un deal din spatele satului Sanjia de pe insula Xiyin și au declanșat un incendiu, a raportat UDN.

Incendiul s-a extins rapid, unii temându-se că ar putea cuprinde case și pensiuni din apropiere. La 7:38 p.m. Detașamentul de pompieri Dongyin a primit sesizarea unui incendiu în zonă și a trimis două autospeciale de pompieri, a informat TVBS.

Cu toate acestea, deoarece alimentarea cu apă era insuficientă, pompierii au fost nevoiți să se întoarcă și să aducămai multă apă și a fost trimisă o altă mașină de pompieri. Incendiul a fost stins până la ora 21.00. Vezi știrea și video aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?